autorski tekstovi Celebrities POLITIZAM

God save the Queen

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

“Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike obavljati savjesno i odgovorno na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. (…) Tako mi Bog pomogao.”

Sjećam se inauguracije kao da je bila jučer. Nakon duge zime, izašlo je sunce iznad Zagreba, nešto je toplo bilo u zraku. Možda baš zato jer klima nije radila i električar koji ju je trebao složiti se više nije javljao na mobitel. Okupila se ekipa, natočila neku jeftinu pivu u čašama za vino. Ja sam rješavao ručak za sve nas. Svako malo mi je pažnju odvračala hrvatska zastava koja je mirno visila iznad našeg prozora i bacala mi sjenu na pohanu piletinu koja se krčkala u ulju. Za to vrijeme, ekipa je raspravljala o budućnosti zemlje. Hoće li biti bolje sa lijepom nam predsjednicom? Kakvu će haljinu obući? Tko će pjevati na inauguraciji? Doista, bez imalo stereotipa.

“Konačno je žena na čelu države”, kaže frendica. “Možda bude bolje.”

“Ma kakvi bolje”, kaže frend. “Bit će isto sranje, drugo pakovanje. Nema nikakvih ovlasti nego se bude samo prešetavala kao manekenka. Kaj ti misliš Buba?”

Nastane muk, čekaju na moj odgovor dok razmišljam o onoj zastavi iznad prozora. “Obećala je Švicarsku od Hrvatske. Danas iz ovih čaša pijemo jeftinu pivu, sutra budemo Žuju, za godinu Vranac, Traminac i za kraj mandata, najskuplji pjenušac.”

I tako, dvije godine kasnije, nakon što je odradila krečenje zidova, kolinje u Slavoniji, djeljenje srpskih čokolada klincima, dobili smo pravu i jedinu kraljicu Balkana, a vjerujte mi, konkurencija je bila zajebana. Ceca, Karleuša ili Severina?

Imamo Nju, kraljicu beskrajne mudrosti, iskovanu u hrabrosti, rajsku djevu, kraljicu Hrvata.

Nju, koja nas čuva od svih zala, bure i juga.

Nju, koja nam daje svijetlo na kraju ofarbanog tunela.

Nju, čija je krv crvena kao krv težaka na hrvatskom polju.

Nju, čija je nevinost bijelja i od početnog polja hrvatske šahovnice.

Nju, čija je kosa plavija i od samog hrvatskog Jadrana (računam i onaj dio oko Piranskog zaljeva).

Nju, koja unosi zajedništvo između ustaša i partizana.

Nju, koja provodi toleranciju između pedera i homofoba, “pro choise” žena i Željkice M., Srba i Hrvata, velikih i malih.

I dok neki, po Velebitu, krvave gaće nose, mi svoje ne spuštatmo pred neprijateljima jer Ona tako kaže.

I onda se svi skupa uhvatimo za ruke, krene muzika i kolo.

Kraljice Kolinda, čekamo Vašu zapovijed.

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame