autorski tekstovi KOLUMNIZAM

Pizdohran

Nisam psiholog da mogu stručno definirati psihičke slabosti. Ali imam dosta životnog iskustva iza sebe, kao i poneko predavanje u vezi s psihologijom na izbornim predmetima s faksa. Stoga, odmah želim čitateljima razjasniti da nema potrebe da mi itko spočita stručnost po pitanju psihologije. Potičem temu s namjerom promišljanja svakoga tko skupi volje za čitanjem ovoga tijeka misli.

Eto, dogodilo se više puta da su me frendice, vjerojatno iz povjerenja u moja promišljanja, pitale za savjet u vezi sa svojim dečkima koji ih ne tretiraju baš najbolje. Ljudski je željeti pomoći pa sam uvijek spremno saslušao te probleme i pomogao savjetom najbolje što mogu. Sjajan osjećaj: pomogneš frendici, osjećaš se bolje, razmisliš i o vlastitom ponašanju prema drugim ljudima, naučiš nešto o sebi i društvu. No, neke žene jednostavno imaju potrebu uništiti sav tvoj trud. Iako su te tog pobjedonosnog dana grlile, bile zahvalne do neba jer si im “otvorio oči” i sad napokon shvaćaju da ipak nije normalno to što im neka budala radi, evo nje nakon nekog vremena ponovno u potrebi za pametnim razgovorom i ramenom za plakanje. I to zbog iste budale! Molim? Čekaj, nismo li to već riješili, kao, spasio sam te i bla-bla? Ok, nađeš se ponovno s njom jer si mlad i neiskusan, misliš si da je nešto drugo. Kad ono, opet isto. Zatim sazriješ pa postaneš olfo hladniji i manje osjetljiv na tuđe gluposti, manje voljan biti zadnja karika u crpljenju energije. Ustvari postaneš hladniji određenim ljudima. Iz njihove si perspektive hladniji, iz svoje racionaliziraš energiju. To je to – u principu, netko njoj crpi energiju pa ona ima potrebu energiju sisati drugdje. Ma bježi!

Ima tako jedna cura, nazovimo ju Sanja, koja sanja da će neki krepil napustiti svoju ženu kako bi bio s njom. Čak je, zamisli, došao do nje živjeti, pa su par mjeseci dijelili stan. NJEZIN stan, on se samo priključio. Ona ga je hranila, pojila, snabdijevala ga potrebama i željama jer on je, jadan, sad u “stresnom” razdoblju. Istrijani imaju jednu vrlo zgodnu riječ za doseljenika pod žensko okrilje: pizdohran. Simpatično pogrdan naziv. Tako je ona svog pizdohrana prigrlila, a tip je doma ostavio ženu i dijete. Zamisli frajera. Već je Sanja izgubila i znatan dio prijatelja zbog tog klošara, što iz razloga da se njemu nisu sviđali, što iz razloga da se on njima nije sviđao. Najgora stvar je da cura nije glupa. Ni ružna. Lijepa, visokoobrazovana, u ostalim pitanjima dosta pametna, ali jedan parazit je tako glođe i uništava. I ona ga opravdava svaki put kad netko nešto govori protiv lika. Upoznaš ga prvi put na tulumu, možda čak i djeluje kao da bi mogao biti ok za neki razgovor, ali sumnjiv je. Nađeš se poslije sa Sanjom i pitaš što joj to treba u životu, oženjeni tip koji se ne zna pobrinuti ni za sebe, nasrao joj se doma, siše energiju i lovu. Koji vrag se događa? Što točno može ženu privući kod takvog lika? I onda slijedi poznato “ti to ne razumiješ”. Ok, ne razumijem. Tik-tak, za metar-dva dana njoj treba savjet. Čini joj se da je tip iskorištava. “Čini ti se. Nemoj jebat”? Dobro, hajde, barem je sad došla razumu. Razgovarate, ona napokon čuje kako stvari stoje iz nečijeg neutralnog kuta gledanja, shvati da tip nema namjeru napredovati ni poslovno, niti će se rastati od žene, niti je sigurno da uopće ikoga voli osim samoga sebe. Pizdohran, i to model sebeljub. Manje-više uvijek je riječ o istoj stvari: netko želi promijeniti partnera. Nije to samo stvar sa ženama. Imam i frendova podložnih takvim manipulatoricama. Sad će oni, pazi, promijeniti tu problematičnu osobu. U čemu je stvar? Onda ćeš biti neki spasitelj? Onda je mission accomplished? Ukrotio si / ukrotila si nekoga? Stvarno ne kužim taj poriv i trud. Hoćeš se nekome pohvaliti zbog promjene druge osobe ako uspiješ? Hoće li ta osoba zahvaljivati? Hoće li ti netko dići spomenik, izgraditi fontanu, jel tvoj život onda ispunjen? Možda je stvar u izazovu jer znaš da su šanse za promjenom gotovo nikakve?

Tako je Sanja u nekoliko navrata primala moje savjete. Dok nije iscrpila dobru volju. Dok nisam zaključio kako moja dobrohotnost nema smisla. Crpim se ni za što. Pa sam je zamolio da me više ne kontaktira u vezi s razgovorima o njemu. Sve drugo može, ali bez priče i savjetovanja o pomoći. Sve je bilo ok dok se nije pojavila uplakana. Ne možeš ostati hladan na te teške suze. Vratio se svojoj ženi. Uh, tragedija. Pizdohran je to radio poskrivečki neko vrijeme, mjesecima: dok bi ova bila na poslu, on se družio sa zakonitom ženom. Vjerojatno ih je tamburao obje. Jednu preko dana, drugu noću. Tako ga je Sanja jednom prilikom slijedila i otkrila da se Lesi vraća kući. I onda je doživjela scenu pred njihovom zgradom od koje bi se valjda normalnoj osobi otvorila zemlja pod nogama. Presrela ih je, i pred njegovom legitimnom ženom pitala da odluči što želi u životu, a on je glumio da ju ne poznaje. Ono, sramota za kakvu sam zahvalan da je nikad nisam ni vidio, kamoli osobno doživio. Pred zgradom i dječjim parkom. Ispala je glupa ko tuka. Budimo iskreni – zato što je sama odabrala biti glupom. Još je jedna osoba odabrala biti glupom u toj priči, a to je njegova žena! Alo brate gosođo! Gdje ti spava muž? Nije li sumnjivo da se pojavi neka ženska koja tvrdi da spava kod nje. Ništa za to, glavno da je on sad ovdje, ha? Jedna slična mi je, držeći dijete u naručju, a drugo u kolicima, rekla za svog trubadura kako “on jebe onu drugu, ali kod mene jede i spava”. Doooobro. Kakva je to pobjeda? Baš si mu pokazala! Ok, stvarno ne razumijem koliko slijep i glup moraš željeti biti da sve to progutaš. Nisam nikakav tradicionalist, niti forsiram monogamiju, ali nije li cilj veze ili braka imati partnera za nešto više od zajedničkog jela i kreveta? Odvrludah.

Sanju je svladao bijes. Pobacala je pizdohranove stvari van iz stana. Problem se riješio. Ružno, ali barem se riješio. Sanja se vraćala u normalu. Znatno depresivnija, ali polako se popravljajući. Zvali smo frendove, ekipa se organizirala za razne izlete, zafrkancije, samo da se opusti, da počne izlaziti, da se vrati u normalu. Počela je sama o sebi govoriti kako je bila glupa. Hvala Sanja, to smo svi mislili, sad ti barem to možemo reći u facu i sprdati se ljudskoj gluposti. Dobro je dok se šalimo. Najzdraviji odnos prema svojim problemima je komedija od istih. Prošla je godina dana, Sanja nije našla novu ozbiljnu vezu. Zbilja nisam ni lik koji misli da svi trebaju biti u nekoj vezi, ali neki ljudi jednostavno trebaju partnera. Oni tako funkcioniraju. Sanja je valjda jedna od njih jer uvijek bi gledala druge parove s nekom zavišću. Pokušali smo je spojiti s par dobrih dečki. Svima je nešto falilo. Nijedan nije bio taj pravi, makar mi to nismo razumjeli. Što fali normalnim dečkima? Jedan je ćelav, drugi je nizak, treći debeljuškast, četvrti nije duhovit, ovaj puši, onaj ne puši, ima smeđe oči, nosi bijele čarape… A onda se Sanja povukla. Nismo je vidjeli mjesec dana. Nije se nalazila ni sa kime. Mislili smo kako ima puno posla. No, tad je došla vijest preko frenda koji živi nedaleko od nje. Pizdohran se vratio. Jebo mene mali pas, ako su meni neke žene jasne… Pardon, ljudi. Glupost ne diskriminira spolno!

Dino Tremens

Glumac, reper, slam poeta, turistički pratitelj, stipendirani student, ljubitelj neobičnih sportova i aktivnosti (snowboard, biciklizam, kečeri, MMA), vozač, avanturist, ljubitelj hrane... Rođen i živi u Zagrebu, bla, bla... Život je lijep ako se tako postaviš prema njemu. To je sve što zna o sebi.

Komentari

Reklame