Glazba

Tram 11 veliki reunion

Pioniri hip hopa duo Tram 11, održat će svoj prvi koncert nakon 14 godina pauze, 11. studenog u zagrebačkom Domu sportova.

Start up 1997., izlaskom kultne kompilacije «Blackout Project: Project Impossible» na kojoj su se Tram 11 predstavili komadom «Hrvatski velikani». Ono što je «Rapper’s Delight» bio na globalnom planu za hip hop to su «Velikani» bili za hrvatsku glazbenu scenu. Ulica je progovorila glasom kakav dotad nije imala, a glasnici su već u prvoj strofi rekli «Pos’o je pos’o, a hip hop je okupacija» i jasno saželi kamo vode cijelu generaciju. Uspjeh Targeta i Wooa uspjeh je scene na kojoj su izrastali i dokazivali se talentirani MC-i, producenti i DJ-i poput Kooladea, Dasha i Dooksa, El Bahatteeja, Bolesne Braće, Stupnija, Renmena, Prve petorke, Nereda, Stoke, Frxa i Phat Phillieja.

Kao što su «Hrvatski velikani» bili prva velika domaća rap pjesma tako je «Čovječe, ne ljuti se» bio prvi domaći rap album, nakrcan klasicima poput «Pad sistema», «Kaj ima lima?», «Malu na stranu» ili «Pismo 1» i «Pismo 2». Mladi gospar Target i General Woo već tad su ozbiljno krojili povijest, mada im to vjerojatno nije bilo niti na kraj pameti. Možda i zbog toga je njihova prva dionica završena brzo, nakon svega dva puna albuma («Čovječe…» i «Vrućina gradskog asfalta» s velikim hitovima «Samo kod nas», «Prvo i osnovno», «I malu i staru») i jedne kompilacije («Tajna crne kutije»), pa većina tih pjesama nikad nije došla do velike pozornice, niti se bendu odalo priznanje za ogroman utjecaj kojeg su činili na tadašnje klince, ali i mnoge nakon njih.

S odmakom od 14 godina Tram 11, svi znaju da 1 i 1 i dalje nisu 2 već 11. Tog 11. studenog, na Tram 11 dan, Target i Woo stat će na scenu Doma sportova na njihov prvi nastup nakon predugačke pauze. Još uvijek lome mikrofone, još uvijek rokaju, snimaju, glavom klimaju i u načelu su guba.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame