autorski tekstovi Food & Drinks hrana KOLUMNIZAM

Pipi`s Corner: Ab Ovo – mjesto na koje trebate otići

Nakon višemjesečnog fb hranjenja fotkama, čitanjem pozitivnih komentara zadovoljnih gostiju i osobne neuspješne organizacije za doček nove u ovom bistrou, napokon se našlo vrijeme za posjet AbOvu. Pita me prijatelj, a što to ono znači…riješili jednostavnim tumačenjem na lokaciji ponavljanjem osnova latinskog – Ab ovo – od jajeta / od početka. Jednostavno.

Zbog čega taj naziv?

Implikacija na početak. Objašnjenje podržava kreiranje dnevne ponude – jer njihovoj kuhinji  svaki dan predstavlja novi početak, novu pripremu i nova jela chefa Filipa Horvata.

Kakve veze ima naziv s pričom bistroa?

Bar & bistro? Koncept opravdava selekcija vina, širina odabira vina na čaše, ne velika, ali kvalitetna selekcija žestokih pića. Lokacija nije pretenciozna (odabrana mudro), interijer je jednostavan, kvartovski, sa šarmom (više nego stilom).  Svježe namirnice su prepoznatljive, a vjerujemo ekipi da mudro biraju svježe meso i ribu.

Oprema (tanjuri, čaše, pribor)

Čaše za vodu, vino, sokove su odabrane tako da estetikom i kvalitetom doprinose sadržaju koji nose, a stilski se uklapaju u zabavni interijer. Tanjuri su jednostavni i lijepi i svojom veličinom sigurno smještaju količinu hrane koja se na njima nalazi, zbog ideje sve na jedan pjat, potrebno je da takvi i budu. Pribor za jelo zaslužuje posebnu crticu jer je iznimno finim i elegantnim nožem bilo lako rezati svinjski kare pozamašnog volumena, što se ne bi reklo. Bravo za odabir!

Papirnata salveta – iako je bistro, ne možemo naći opravdanje.

Hrana

Jučer i danas. Juha od buće – impresivna prezentacija. Svi dodaci čine da je juhe dovoljno, iako je moglo biti još mrvicu više. Izrazito fini tost, s kozjim sirom koji se topi, a čiju blagu žestinu dodatno ublaži slatkasta juha od buće. Pire varijanta mi iznimno paše jer nije, kao u nekim restoranima, razrijeđena s puno temeljca. S malo bućinog ulja i preprženih sjemenki, čini zaokruženo slasno jelo i juhu od buće baš onakvom kakva treba biti.

Rižot s biftekom – postoji sorta ljudi osjetljiva na rižoto. Ili je kakav treba biti ili bolje da ga nema. Spadam u njih. Ovaj je kakav treba biti. Besprijekorne gustoće, punine aroma, sa savršeno kuhanom rižom, na granici između al dentea i kuhane, bravo chef!  Nova verzija sa šparogama je možda bila servirana tri minute prerano, ali je stajanjem na stolu poprimio željenu gustoću. Tanjur u kojem se servira nekada (ako nije optimalno temperiran) nije zahvalan za prezentnost jer se jelo doima kao juha.

Salata sa šparogama i kozjim sirom – zaokruženo jelo, razigrano sastojcima, teksturama i aromama. Zabavlja i hrani, jelo koje je zdravo, s proljetnim detox učinkom, posebno suzdržite li se od kruha i vina u kombinaciji.

Cijene

Količina i kvaliteta namirnica opravdavaju brojke. Sigurno bi Ab ovu i gostima išlo bolje prije blagog poskupljenja, a ovako ćete za jelo platiti od cca 35 kuna za salate, juhe, do 80 ili 100 kuna za glavno mesno i riblje jelo. Popularni rižoto će vas koštati oko 70-80 kuna, a odlučite li se i za čašu vina, izdvojit ćete od 20 do 40 kuna, ovisno što vam se pije. Mi smo svaki put prošli sa 100-160 kuna po osobi (predjelo, glavno jelo, čaša vina).  Degustacijski menu-i su također u ponudi, no za njih ćete trebati najavu tri dana ranije i budžet od 310 do 550 kuna (5, 7 ili 12 sljedova) po osobi.

Deserti me još nikada nazivom i opisom nisu primamili. Uvijek mi na kraju djeluju malo zasitni. Možda bolje funkcioniraju u kava & snack varijanti, no za kraj kasnog ručka ili večere sezonalnost zaokružiti nečim laganijim a slatkim, preporuka kreativnom timu.

Usluga

Ugodni osmijeh konobara, koji se u malenom prostoru kreću elegantno, brzo i neprimjetno. Profesionalci, brzo i jasno informiraju o ponudi i jelu koje donose, s mjerom za dužinu prezentacije, obzirom na razgovor koji gosti vode i dinamiku kojom jedu, tj pažnju koju posvećuju jelu.

Opći dojam

Mjesto na koje trebate otići. Posebno na rižot i dobru čašu vina. Afterwork varijanta je jako prihvatljiva, a vikend ručak ili večernji izlazak u manjem društvu dapače. Navečer kad je mirnije, možda će vam pasati i opuštanje na terasi, topli zrak uz dobro društvo, bez obzira na blizinu prometnica.

PiPi

(podaci poznati redakciji, inicijali zadržani radi mogućnosti obavljanja radnih zadataka i švercanja u restorane bez šanse podmićivanja od strane vlasnika, konobarica i jataganaca, op. ur.)

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame