DOP TV Kritike POP COOLTURA

American Gods: Rođenje televizijskih Bogova!

I dok su tamo davne 1980. bušmanima na tjeme pali Coca Cola bogovi, mi, moderni smrtnici smo na samom koncu travnja 2017. napokon dočekali dolazak pravih TV bogova. I bogova, ti… bio je (i još jest) to dolazak za pamćenje. Špekuliralo se godinama o adaptaciji zvijerski dobro napisane fantasy knjige ”American Gods” (2001.) autora Neila Gaimana (brilijantni um koji je među ostalim stvarima zaslužan i za jedan od ponajboljih stripova svih vremena, ”The Sandman”), no tek tamo na ljeto 2014. čelnici TV kuće ”Starz” su pokazali kako imaju veća muda od onih u HBO-u i stvari su se zahuktale. Naravno, da vas sad ne bih davio kompletnom kronologijom događaja, ubrzat ću priču na 30. travnja i premijerno prikazivanje prve (od 8) epizoda.

Već sam po prethodno prikazanom trejleru stekao dojam kako bi ovo mogla biti neka vrhunska ‘ispaljotina’ (knjigu nažalost nisam pročitao), no da mi je netko rekao kako ću već nakon 5-6 minuta gledanja razgoračiti oči gledajući potoke šikljajuće krvi i neke od najbrutalnijih prizora u povijesti TV-a, rekao bi mu da je u debelom…. Nakon početnog šoka, uslijedio je još jedan, pa još jedan i tako sve do samog kraja epizode. Jbt., pa ne pamtim da sam gledao nešto tako originalno, ispaljeno i dobro!

Znam da oni luđaci sa ”Starz” televizije nisu stranci po pitanju bizarnosti i ekstremnog nasilja (šifra. ”Ash vs. Evil Dead”), ali ovdje je ljestvica podignuta u p.m. Pa di ćeš još ugledati bijele bizone s gorućim plamenima iz očnih duplji, ‘black pussy’ koja proždire sirotog jebača i ovako originalnu spiku o okršaju starih i mladih bogova? A još da tome dodam i jednog od najžešćih psovača u povijesti TV-a (a tko drugi doli Ian McShane), glazbenu numeru Marka Lanegana i ješku kakva se ne da lako ispljuniti. O da, ova serija je instant navlakuša. Gadljivi i ćudoredni, okrenite glavu u drugom smjeru, ovdje su vaše najveće noćne more zaživjele. Vrhunski odrežirana, napisana i odglumljena prva epizoda jamac je za jednu od najluđih serija koju ste imali prilike pogledati. Iskreno se nadam da će se i preostalih 7 epizoda (u kojima nas čekaju i drugi glumački manijaci poput Petera Stormarea ili Crispina Glovera) zadržati na ovoj razini, al’ ako i ne, ovo je jedan jebeno dobar početak!

9/10

Ivica Perinović

Ivica Perinovic

Ivica Perinovic

Komentari

Reklame