film Kritike POP COOLTURA

Brimstone: Prerijski slatkiš za psihopate

Respekt, čisti fetišizam, djetinjasta fantazija ili kombinacija navedenog, ne znam, ali znam kako je veliki broj neameričkih redatelja od pamtivijeka imao želju snimiti svoj kaubojac. Kvragu, ako je mogao i veliki Kurosawa, zašto ne bi i mlađe generacije? Jbg., kad kao balavac prvi put ugledaš veličanstvene kanjone podno kojih stotine krvoločnih (!) indijanaca progoni karavane, takvi ti se prizori urežu u trajno sjećanje. Kažeš mami i tati kako ćeš i ti jednog dana učiniti isto, oni se poluzainteresirano nasmiješe, pomiluju te po glavi i kažu da se sad odeš igrati. Iz inata završiš studije (u roku!), snimiš nekoliko dobro prihvaćenih i nagrađenih filmova i onda se okuražiš zadovoljiti svoj djetinjasti ego i snimiti kaubojac.

Takvo što je palo na pamet i nizozemskom redatelju Martinu Koolhvenu koji je nažvrljao jedan iznimno bolestan scenarij podijeljen u 4 poglavlja (biblijskih naziva) i koji govori ‘štoriju’ o sirotoj Liz (izvanredna Dakota Fanning) i njezinom životu zvanom ‘pakao’. U toj Koolhvenovoj bogobojaznoj vukojebini razum ne caruje (tj. Lijepa naša A.D. 2017.), Bog je jedini zakon i sve što svećenik kaže je riječ Božja. A kad je taj svećenik uz takve povlastice još i bolesnik kakvog niste duuugo vidjeli na filmu (Guy Pearce se s ovom ulogom uzdignuo jaaaaako visoko na ljestvici najvećih filmskih psihopata ikad!), sirota mu kćer Liz nema jebene šanse. Tati joj se više ne diže na mamu i on sad samo nervozno čeka da ona ‘propupa’ kako bi ‘uzeo ono što mu pripada’ (?).

Ufff sine moj Koolhvene! Ti imaš neki gadan kaos u glavi kad možeš smisliti nešto ovako bolesno. Film je uistinu prekrasno snimljen, režiran i odglumljen, al’ priča je toliko bolesna da ti je jednostavno teško shvatiti čemu sve to. Nasilje je ekstremno i šokantno, al’ razina psihološkog terora kojeg Pearce provodi nad jadnom Dakotom je razarajuća i treba ti masu vremena da izbrišeš pojedine prizore iz glave. Izuzetno bolestan i uznemirujući film u kojeg ćete grešno i hipnotički zuriti iščekujući otkrivenje svih mračnih tajni iz Pandorine kutije užasa i nakon kojeg ćete  odmah poželjeti otići pod tuš kako bi isprali svu pshičku prljavštvinu kojoj ste bili izloženi. Ocjena visoka samo zbog Dakote i Guya (maaaanijaak!!!).

7/10

Ivica Perinović

Ivica Perinovic

Ivica Perinovic

Komentari

Reklame