Glazba Kritike showbiz Zabava

Tko će biti Jacquesov podvojeni Eurosong prijatelj?

Trebat će vam čudo o kojem pjeva korpulentni slavujček za izdetektirati koji je operno trbušasti glas s kojim Žakec u duetu pjeva u pohodu k impresioniranju eurosongovskih žiranata. Ali onda shvatite da je stvar malo schizofreno podijeljena na Dr. Jeckyll & Mr. Hyde dijelove. Onda otpuhnete zbog sreće što nije “ljudožderano” neko drugo stvorenje pa strpano u voluminozne zapremnine prvaka scene, nego se radi samo o vokalnim impresionizmima. Najvećeg. Neponovljivog. Neupitnog. Jedinstvenog. Hiperkapacitetnog.

S tehničke strane ili dosjetkovne nema prigovora. Ako manom ne smatrate što je drugi slavujček s kojim se Žak teško podnosi Antonjo Cetinski otpojao već nešto slično prilikom svojih vokalnih ekstaza. A napose shvatite da popularni crtić Frozen ima stvar Idine Menzel “Let It Go” čije melodijske linije niti se ne trude prikriti, ljudi potpisani kao autori glazbe. Ali kako potrebuje tek zajebana arbitraža koja će pri sudu dokazati da je neka stvar plagirana, a ljude se mahom ne tiče do trena dok se ne počne prepucavati preko advokatskih klupa tko jači kvači, nema ni govora o plagiranju. Tako da je sve u redu. Crno bijeli podvojen vokalni svijet kreće u pohod, Eurosong strepi. Nešto će se tresti…

Kategorija fotošopiranih spotova dobila je još jednog himničnog kandidata za top shop predstavnika godine. Kao da je ispao s Agrokorovih polica s normiranim & usiljenim “popustom na sniženje”. To kako se Pjevača Cartmana čini ukremanim, stilski fešn dopadljivim, kako se biraju “autentična” lica mladih koji će prenijeti dramsku poruku pjesme, pa ih se kombinira s kadrovima lijepe naše, klasični je antieurovizijski tretman u kojem se želi servirati seriozna umjetnost a isporučuje se humoristični komadić. O prirodi opisanog saznaje se već prvim kadrom prelaska ruke po žitu. Invencija je negativna nula, kreacija je nepoznanica, ali je zato make up dio vrhunski odrađen. Izbor kadrova je namjenski, režija je turističko promotivna (što je u krajnjoj liniji i svrha ovakvih uradaka), a naš predstavnik za pjesmu Eurovizije je najveći. Doslovno. Osmijeh. (JA)

5/10

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame