autorski tekstovi inmediasres Politička aktuala POLITIZAM POP COOLTURA

Tito jučer, danas, sutra…

Na današnji dan 04. svibnja 1980. umro je Josip Broz Tito. The glavni frajer ovih terena ako je pitanje predsjednikovanja. Lik kojeg mnogi cijene jer je kult ličnosti izgrađen u socijalizmu bio velik. Otkad je hrvatske samostalnosti pomnožio se i broj onih koji su njegov način vladavine smatrali diktatorskim. Na razmeđi između štovanja i mržnje podsjetili smo se samo nekih faktova i izjava zbog kojih je njegova slika iznad nasljednika. Vremena njegove vladavine mnogi se prisjećaju s nostalgijom “jer se tada živjelo bolje”. Je li ili nije vrlo je individualno, no prema ostavštini, bilo je mirnije. I daleko manje socijalno ugroženih. A privid mira između nacionalističkih plemena postojao je makar ispod površine. Drug Stari je govorio:

“Ljudi se vraćaju natrag, u historiju svoga naroda, počinju po njoj da čeprkaju i zaboravljaju na budući razvitak naše socijalističke zajednice kao cjeline. Nijedna naša republika, sama za sebe, ne bi bila ništa, da nismo svi zajedno. Jačajući i ubuduće naše jedinstvo, mi moramo stvarati svoju, jugoslavensku socijalističku historiju, ne dirajući u nacionalno pravo pojedinih republika da gaje svoje tradicije, i to ne na štetu već u interesu čitave zajednice. To je naš put, to mi hoćemo, a ne razbijanje našeg jedinstva. Mi ne mislimo, kao razni građanski elementi koji se nisu slili sa socijalističkom mišlju u našem razvitku i koji utiču i na neke komuniste, da treba da se vraćamo na stari put.”

“Ljude treba pustiti pa neka ako hoće budu nacionalno neopredijeljeni građani Jugoslavije. Neka taj čovjek bude Bosanac, Hercegovac. Vani vas i ne zovu drugačije nego imenom Bosanac, pa bio to Musliman, Srbin ili Hrvat.”

“Imati kruha i imati to što je potrebno za svakidašnji život, znači biti potpuno neovisan od svake pomoći sa strane…”

“Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo naših naroda. E nećemo nikome dozvoliti da nas dira ili da nam ruje iznutra, da se ruši to bratstvo i jedinstvo.”

“Mi moramo u Jugoslaviji, na primjer pokazati da ne može biti manjine i većine. Socijalizam manjinu i većinu odbacuje. On traži ravnopravnost između manjine i većine, a onda nema ni većine ni manjine, nego ima samo jedan narod, proizvođač, radni čovjek, socijalistički čovjek.”

“Bratstvo i jedinstvo može postojati samo među onima koji su zbilja ravnopravni. Čuvajte mi bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga.”

“Drugovi, pred nama su odlučujući dani. Naprijed sada u konačnu borbu. Iduću konferenciju moramo održati u oslobođenoj zemlji i od tuđina i od kapitalista.”

 

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame