inmediasres POP COOLTURA teatar

Premijera Čehovljeva Ivanova u HNK Zagreb

U petak, 5. svibnja premijerno će biti izveden Ivanov Antona Pavloviča Čehova u režiji jednoga od najslavnijih suvremenih kazališnih redatelja Eimuntasa Nekrošiusa. Ivanov je jedan od prvih Čehovljevih komada, napisan 1887. godine. Kada je u rujnu iste godine, od Čehova naručen dramski tekst, on se na desetak dana povukao u izolaciju te napisao dramu od četiri čina pod naslovom Ivanov.

Praizvedba je bila 19. studenoga 1887. godine u Korševu kazalištu u Moskvi, no ni Čehov, kao ni dio publike i kritike nisu bili zadovoljni izvedbom. Zatim je Čehov dvije godine dorađivao komad, koji je premijerno izveden 31. siječnja 1889. u Aleksandrinskome teatru u Sankt Peterburgu, ovaj put s velikim uspjehom. Oduševljenje je bilo toliko da je i sam autor izašao na poklon s glumcima. Sljedećih godina Čehov je napisao puno iznimno uspješnih kazališnih komada, promijenivši iz temelja poimanje dramskoga pisma, ne samo u devetnaestom nego još više u dvadesetom stoljeću. U njegovim komadima ne postoji tipičan dramski sukob, za njegova djela vrijedi slavna sintagma o buri u čaši vode, a njegovi likovi svakidašnje su osobe: liječnici, vojnici, učiteljice, vlasnici propadajućih seoskih imanja, intelektualci, pjesnici, mlakonje, kolerici, koji u naoko nevezanim dijalozima i scenama prelamaju svoje životne, komične i tragične situacije. Čehov je također uveo i pojam protjecanja vremena u svoja djela, preuzevši ga iz romanesknoga pripovijedanja. Njegovi likovi su prave minuciozne psihološke studije ljudi čije sudbine nisu ni velike, ni junačke, niti epohalne. Svi oni žive svojim malim životima, no nikada im ne nedostaje snova. Iako ih je nazivao komedijama, Čehovljeva djela su reprezentativna upravo za sâm žanr drame, a njegovi likovi su ono najbolje i najemotivnije što je dala ruska dramska literatura, pa ne čudi podatak da je Čehov i danas jedan od najizvođenijih dramatičara u svijetu.

U središtu zbivanja ove drame je Ivanov, vlasnik ladanjskog imanja, koji se pokušava izboriti s brojnim životnim problemima. U braku je sa ženom koju ne voli, a koja je i vrlo bolesna. Za njezino liječenje potreban je znatan novac, no kako je ona neposredno prije udaje prešla sa židovske vjere na kršćanstvo, obitelj ju je razbaštinila. Dok se muči sa smislom vlastite egzistencije, Ivanov se beznadno zaljubi u djevojku Sašu, što mu dodatno zakomplicira život te se, kako bi pobjegao od problema koje ne zna riješiti, odlučuje na neočekivan korak.

Eimuntas Nekrošius je rođen u Litvi, a diplomu Instituta za kazališne umjetnosti Lunačarski stekao u Moskvi. Poslije povratka u domovinu angažiran je  u mnogim tamošnjim kazalištima u kojima ostvaruje predstave, koje svojim začudnim režijama pobuđuje zanimanje ne samo u domovini nego diljem Europe. Od 1980. Nekrošius je režirao brojne kazališne predstave, postavši jednim od najcjenjenijih europskih redatelja čije predstave redovito izazivaju golemo zanimanje i publike i kritike. Eimuntas Nekrošius prvi put režira u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Scenograf i oblikovatelj svjetla je Marius Nekrošius, kostimografkinja Nadežda Gultiajeva, a oblikovatelj zvuka i asistent redatelja Tauras Čižas. U predstavi sudjeluju: Bojan Navojec (Ivanov), Lana Barić (Ana Petrovna, Sara) Dragan Despot (Matvej Semjonič Šabeljski), Goran Grgić (Pavel Kirilič Lebedjev), Alma Prica (Zinaida Savišna), Luca Anić (Saša), Luka Dragić (Lvov), Nina Violić (Marfa Jegorovna Babakina), Slavko Juraga (Dmitrij Nikitič Kosih), Dušan Bućan (Mihail Mihajlovič Borkin), Ksenija Marinković (Avdotja), Jadranka Đokić, Olga Pakalović (Gošće), Franjo Kuhar (Prolaznik), Silvio Vovk (Gost), Ivan Glowatzky (Gavrila).

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame