DOP TV Glazba Kritike Zabava

DOP TV: Jinx u Tvornici 2017 – Gušteviti, uvjerljivi i potrebni

Zagrijavačkim koncertom u krcatoj zagrebačkoj Tvornici povodom objave sedmog studijskog albuma “Pogrebi i pomiriši” Jinxi nastavljaju podcrtavati ono što je od reuniona bjelodano. Da se radi o rijetko smislenom tuzemnom retro pop bendu s iznimnim autorsko-izvedbeno-sviračkim kompetencijama. Onom kojeg kategoriziraš zasebno u kontekstu domaće pop scene jer naprosto sve ostalo ponuđeno nasuprot zvuči podosta blijedo. Kad nakon toliko utakmica u nogama mogu zazvučati ovoliko svježe, rasplesano, guštevito, prijeko potrebno, onda je samo žal što se album izlasci ne događaju češće.

Od uvodnih taktova ritam sekcije i vožnje kroz kombinatoriku već prezentiranih stvari s novog albuma (“Jesmo li dobro?”, “Maradona”) do apsolutnih budućih hit singlova (“Jedni za druge”, “Šah & statistika”) ili pjesama s nepogrešivim retro pop pečatom Coca Mosquita (“Continental Blue”, “Elegentna varijanta”) pa do potpunog presjeka hit karijere (“Strijele na horizontu”, “Smijem se”, “Na zapadu”, “Tamo gdje je sve po mom”, “Bye Bye Baby Bye”) svjedočite bendu koji voli svirati, uživa na pozornici, rasplesan, aranžmanski suveren, prenosi svegeneracijski feelgood na vrlo nenametljiv a efektan način.

Coco Mosquito i Yaya u izgrađenom autorsko izvođačkom odnosu već duže vremena funkcioniraju kao supernatural spoj, njihova ritam sekcija je točna, brassevi podcrtavaju i bojaju vanvremenske melodije, aranžmanski su izvučeni iz šezdesetih da bi se šarmantno zavukli novom mileniju. Jinxi su bezgrešan stilski bend. Iako je fanovski uvriježeno frontgerlom držati Yayu kao vokalnim trademarkom, sinoćnji nastup Jinxa svjedočio je upadljivoj zamjeni pozicija, obzirom da komunikativni dio prema publici kompletno odrađuje autorski spiritus movens Coco Mosquito. Za ovoliko svirački neupitan bend ne bi bilo zgorega da je centralna figura pomičnija od klasičnih riječ dvije prema masi koja im pije s dlana jer uz dinamičniju lidericu za mikrofonom delirij ne bi izostao, toliko su dobri.

Uz ovoliko svjež i dobar novi album, jesen ili zimu bi trebali dočekati pred krcatim Domom sportova. (JA)

foto backstage: Dario Draštata

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame