autorski tekstovi Food & Drinks hrana

Pipi’s Corner: Kamo na nedjeljni ručak?

V Starem Melinu – ako ne znate gdje, kamo i kuda vikendom, želite posjesti domaće i kvalitetno, a maknuli biste se iz poznatih područja kretanja, via Gornji Stenjevac (zg četvrt na samom početku Parka prirode Medvednica). 15 minuta vožnje od centra Zagreba prema zapadu, pa malo u brdo – oaza zelenila u podnožju Medvednice, potok, mlin iz 17. stoljeća, ribice, simpatični konobari i pravi domaćin – gazda restorana. V Starem Melinu nije samo restoran u kojem ćete pojesti domaću, ukusnu hranu (uz velike porcije, preporuka doći gladan), već je  zapadna inačica sjevernih zg restauracija, s iskrenijim pristupom, pričom i gost se osjeća dobro (za vrijeme i nakon gastro iskustva).
Jeli smo svašta – salate, gulaš od divljači s knedlama od kruha, teletinu ispod peke, ražnjiće, pole, pekarski krumpir, pomfrit, štrukle, tiramisu i čokoladnu tortu (ona super svima draga jednostavna s kremom od kuhanog vrhnja). Poznajemo kuhinju VSM-a i gulaš je bio pod must. Nismo se odlučili za pašticadu od jelena (poslije nam bilo žao, al ponavljamo), a zanimljivo i kao malo riskantno (uuuu…!) nam je zazvučao jelen ispod peke. Zar ne? Poslije nam je gospodin vlasnik (koji je lovac) objasnio kako je to u biti tele od jelena, nije bambi, a nije ni jelen, taman – tele i da je mekano i sočno. Ok, idući put, još jedno jelo pod must.
Pili smo, na početku, rakiju od dunje – njam, a potom, u skladu s preporukom g.vlasnika nastavili s točenim vino svijetložute boje s laganim zelenkastim nijansama, koje im prijatelj vinar radi samo za njih – kupaža šipona, r.rieslinga, sivog pinota i cca 5% muškata – jedno od boljih kućnih vina koja se služe u ugostiteljskim objektima. Muškat je odradio mirišljavost (ako vam je baš vino drago na drugu), a za one kojima je potrebno da ipak piju vino, mineralnost, svježina (kiselost ne tuče), a moguće je da je mrvica neprovrelog ostala. Nije za čuvati, nego za popiti. Taman.
Cijene su uistinu korektne i jako ćete dobro pojesti, a nećete otići s lošim osjećajem. Dapače, vraćate se.

Ugođaj – ako se sunčano  toplo, terasa u zelenilu i šumi je čarobna. Hladi, opušta, stolovi su tako razmješteni da imate intimnost, a opet s emožete grupirati ukoliko vas je više. U slučaju kiše ili hladnoće, interijer pruža osjećaj autohtonog, domaćeg i starog, a urednog i dotjeranog.

Kada ići u VSM? – vikend, ako baš imate vremen tijekom radnog tjedna, ako živite u blizini bilo kad, ako trebate organizirati druženje i klopu za društvo u različitim prigodama (krstitke, pričest, krizma, rođendan, manje svadbe, tulumi…)

Super povijest –  restoran je otvoren u mlinu iz 17. stoljeća, a nalazi se na jednom od bolje očuvanih feudalnih imanja u Hrvatskoj koje su stoljećima posjedovale velikaške obitelji (Rauch, Ratkay, Vojković, Sermage, Junković). Obnovljen stari mlin – u kojemu su do kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća mještani kupovali brašno – ponovno se vrti snagom vode potoka Dubravica.

Rezervacije – obvezne. Uglavnom je gužva, pa prije nego se zaputite, zvrcnite. Nije reklama nego asistencija
tel: +385 1 3463 132, Junkovićev put 2b

Komentari

Reklame