Glazba inmediasres Interview knjige Zabava

General Woo: Imam proročke sposobnosti kad je u pitanju pad sistema

Srđan Ćuk, alias General Woo, točno šest mjeseci prije reunion koncerta s Tram 11, 11. svibnja, okušat će se u kazivanju priča u zagrebačkom caffe baru Norris. Nije rap daleko od storytellinga, ali svakako nije storytelling, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se Woo snaći u novoj ulozi. Svakako ćemo čuti nešto od backstage i životnih priča nezaobilaznog autora.

* Toranj Agrokora prvi put se zatresao 2014. godine u vašoj pjesmi „Ja sam ulica“, čak je i spot usporedio vukovarski toranj i toranj Agrokora. Nakon raspleta afere Agrokor, osjećate li se kao prorok čije se proročanstvo ostvarilo? Inspirira li Vas afera i stvarni pad sistema da Agrokor opet spomenete u nekoj budućoj pjesmi?

Nije mi prvi put da imam proročke sposobnosti. I prije mi se to događalo s raznim događajima koji su uslijedili nakon što sam ih napisao. Još čekam onaj pravi „pad sistema“, ali za to ću se morati drugačije angažirati. Pjesma neće biti dovoljna. Toranj jedan i drugi su simboli, onaj u Vukovaru borbe za slobodu a ovaj drugi kriminala, politike, istog bivšeg sistema upravljanja i svega što nam uzima osobne slobode. Zato u pjesmi govorim o zabijanju u toranj Agrokora, jer to upravo predstavlja ovo što se događa.

* Nakon 20 godina hip-hop karijere, izvjesno je da nećete više mijenjati profesiju. Kad ste postali sigurni da ćete se hip-hopom baviti profesionalno? Što biste poručili mladima koji eksperimentiraju s glazbom i žele živjeti u Hrvatskoj od svog talenta?

Nisam u početku mislio, ali kad su izašle prva i druga ploča shvatio sam da bi se duže mogao baviti glazbom. Nakon deset godina u tom poslu jednostavno se prepustiš i odlučiš da ćeš se bavit i dalje. Skužiš da je to jedini posao koji si radio i radiš… nema nazad. Mladima bih preporučio u slučaju da se žele profi bavit glazbom dvije stvari. Prva je da rade kao profesionalci i posvete se glazbi skroz. Druga stvar je da si pokušaju neki posao naći dok ne budu u mogućnosti živjeti od glazbe.

* Život Vas je dosad vodio iz Vukovara u Zagreb i natrag. Koje su za Vas prednosti Vukovara kao mjesta za život?

Prednosti su mali grad, sve je ležernije i prirodnije. Ljudi su jednostavniji, makar im to ponekad zna biti i mana.

* Prošle godine pohvalili ste se da je publika na koncertima opet sve mlađa, jer jedno vrijeme većinu su činili 35-godišnjaci. Nastavlja li se tendencija prelaska mladih iz narodnjačkih klubova u hip-hop dvorane? Možete li pretpostaviti koji je tome razlog?  

To sam izjavio zato što se pojavljuju neki pod žanrovi rapa pa su se klinci jedno vrijeme zakačili na to. Onda sam skužio da nakon izlaska „Verbalnog delikta“, mog albuma iz 2011., sve više i mlađih od 16 do 30 godina dolazi na koncerte. Tako da sada opet rap ima i mlađu publiku, ali i onu stariju njih par generacija. Što se tiče cajki, to je stvar trenda pa je popularno dok se druge stvari ne pojave. Volim i ja cajke ali one s Jamajke (smijeh). Zovu ih roots raege.

* Naslovi priča s kojima dolazite na Spikigin su „Droge i Bogovi“ i „Kratko i u mixu“. Možemo očekivati da će, slično Agrokoru, još neke od tema koje otvarate svojim umjetničkim senzibilitetom u skoroj budućnosti postajati sve aktualnije?

Nadam se da će ideja o načinu života i uređenju društva i ekonomije koju ja zagovaram jedan dan prevladati (smijeh).

 

Sandra Pocrnić Mlakar

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame