Celebrities Glazba Kritike POP COOLTURA Zabava

Gorillaz: Humanz – više playlista nego album

Amerika, zemlja slobodnih i hrabrih, obitava u trenutku povijesti gdje manjka onih slobodnih, ali gdje barem oni hrabri imaju volje plesati. Takva je Amerika rodila Gorillaz, koji su joj zauzvrat stajali uz bok tijekom socijalno najtežih vremena, te u novijim trenucima kada mnogi pokliću i gube nadu u čovječnost ih podsjećali što ih zapravo čini ljudima. 

Cilj je bio stvoriti revolucionarnu zabavu bezakonja i štovanja vlastitih osobnosti, dok pompuozna djeca kapitalističkog društva ginu od svoje ruke. I kao takav koncept je ostvaren na poprilično korektan način, predstavljen kao glazbeni festival u čast sve bližeg smaka svijeta. Za takav bezvremenski događaj bend je prikupio poprilično velik broj kolaboratora, uključujući Vince Staples, Pusha T, Grace Jones, Danny Brown, Mavis Staples, D.r.a.m., Popcaan te nazamjenjive De La Soul, koji su svojim jezikom davali upozorenja i poticaje na određen način ponašanja koji bi se trebao spriječiti/razvijati u društvu kako bi barem polaznici zabave ostali relativno sigurni od vanjske stvarnosti. Na zabavu smo čekali gotovo šest godina, iako su u međuvremenu u optjecaj pušteni singlovi poput ‘DoYaThing’ i ‘Doncamatic’, gdje su vjerojatni uzroci bila neslaganja između dvije strane Gorillaza, one grafičke i glazbene. Za neke je čekanje bilo i duže zbog nesmatranja posljednjeg lp-a, ‘The Fall’, kompletnim djelom benda, gdje je onaj grafički aspekt bio gotovo potpuno isključen iz procesa prezentacije priče. Sad je, nakon izdaje novog albuma, glavno pitanje dali je vrijedilo svo to čekanje?

Kratak i jasan odgovor bi bio da, ipak radi se o grupi s jednom od najeklektičnijih i kvalitetnih diskografija u proteklom desetljeću, o grupi koja je bez teškoća miješala žanrove poput elektronike, folka, hip-hop-a i popa, ponekad sve u istom loncu. Oni uživaju u prezentaciji kaosa na kaotičan način što je dokazano prethodnim albumima poput ‘Demon Dayz’ ili ‘Plastic Beach’ gdje su slušatelji mogli potpuno biti uronjeni u njihovu morbidnu prirodu prilikom svakog slušanja. No za razliku od svojih predhodnika, ‘Humanz’ nailazi na probleme kod balansiranja svog tog kaosa, gdje se dobiva osjećaj kako dostatan broj kolaboratora nije iskorišten na pravi način, te kako nije pronađena ujedinjavajuća filozofija ili osjećaj s kojim bi se povezali sa slušateljem. Ovo djelo je poprilično nestabilno te se ovog puta ne dobiva osjećaj kako album pravilno sazrijeva u takvom okruženju. No iako je ovo bez premca Gorillaz, imam osjećaj da se sam bend, u ovom slučaju, ponekad gubi u moru svih kolaboratora, gdje se više čine kao kuratori festivala nego headlineri. 2-D ima svoje ‘trenutke’ no čini mi se da on, kao frontman, više djeluje kao gost na većini vlastitih pjesama. Taj skicozan dojam je u isto vrijeme i velika prednost albuma, gdje svaka ideja pršti bojom i oslikava iznimno šaren i uzbudljiv svijet. Ovdje nema nedostatka ideja, zapravo ih ima na pretek, što uzbuđuje tijekom prvog slušanja te iznenađuje svaki sljedeći put.

Uvod u album je poprilično jasan i direktan, gdje Kalifornijski reper Vince Staples, nakon poruke kako prije slušanja treba isključiti ‘robota u sebi’, služeći se raznim religijskim simbolima ukazuje na rasne probleme moderne Amerike. Ta se tema također pojavljuje i predkraj albuma na ‘Let me out ft. Pusha T & Mavis Staples’, dok se tijekom slušanja opažaju i motivi suočavanja sa sverastućom moći interneta i tehnologije (‘Busted and Blue’), prežaljivanjem smrti bližnjega (‘Andromeda ft D.r.a.m.’), neznanjem i manipulacijom (‘Hallelujah Money ft Benjamin Clementine’) te pozivom na neizbježno ujedinjenje (‘We Got the Power ft. Jehnny Beth & Noel Gallagher’). 

‘Humanz’ je neodoljivo privlačan, obziran i inteligentan album, iako ponekad ni sam ne zna što točno želi biti. Priroda djela više ukazuje da je cilj bio stvoriti playlistu nego kohezivan album, gdje svaka pjesma iznosi vlastiti, nezavisan problem čija kolekcija oslikava sve čari ‘najbolje države na svijetu’.

Ukratko: Konzultacije Drakeu kako napraviti korektnu playlistu. (Domagoj Jurić)

7/10

+ stvari: Ascension, Andromeda, She’s my Collar, Hallelujah Money, Momentz, Let me Out, Saturnz Barz

– stvar: Sex Murder Party

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame