Aktualno inmediasres POP COOLTURA teatar

Posljednji Cijankalij §218 – o pobačaju i preživljavanjima

Objavljena je osma, posljednja epizoda audio drame Cijankalij §218 kazališno umjetničke družne Montažstroj pod rukovodstvom Boruta Šeparovića. Potresan rasplet drame pokazuje posljedice zakonske zabrane pobačaja. Drama o mladoj radnici Hete, koja traži pomoć pri prekidu trudnoće iz socijalnih razloga, pretvara se u tragediju. U završnoj, osmoj epizodi slušate: Berlin. 1929. godina. Radnička četvrt Wedding. Mlada radnica Hete (Tihana Lazović) leži u krevetu, jako je blijeda i trese se od groznice. Cijankalij je djelovao i ranije započet pobačaj je dovršen. Tragovi krvi na stubištu doveli su do kriminalističke istrage. Kriminalistički inspektor (Vilim Matula) ispituje stanare kako bi utvrdio tko je odgovoran za zločin po paragrafu 218 – zločin protiv nerođenog djeteta. U tome mu kao vještak pomaže liječnik – Dr. Moeller (Goran Grgić). Hete u groznici svjedoči uhićenju svojih najbližih. Jesu li žene koje prekinu trudnoću zločinke? Trebaju li kazneno odgovarati oni koji im pomognu pri pobačaju? Kakvu odgovornost snose oni koji ženama nisu pomogli? Čiji je život važniji – život žene ili ploda u njezinoj utrobi? Služe li žene samo kao inkubatori za jačanje nacije? Na čijoj savjesti ostaje smrt mlade radnice Hete i žena poput nje, kada se svi skrivaju iza nepravednih zakona? “Zakon koji 800 tisuća majki godišnje čini zločinkama, taj zakon više nije zakon!” – ovo je citat iz osmog prizora drame Cijankalij §218, koji je postao sloganom masovnog pokreta za legalizaciju pobačaja u Njemačkoj tog vremena.

Na stranici cijankalij.montazstroj.hr možete pronaći svih 8 epizoda proleterske tragedije o Hete, čiji je život tragično okončan zbog paragrafa 218. Na stranici možete pročitati i povijesne bilješke o kontekstu nastanka drame Cijankalij §218 – kakvu je ulogu otrov cijankalij imao u krahu nacizma 1945. godine? O tome kako su pilule cijankalija obilježile krah nacizma, te kako je skončala obitelj Goebbels, čitajte u povijesnim bilješkama na poveznici: http://cijankalij.montazstroj.hr/category/88/.

Ovim projektom MONTAЖ$TROJ se uključio u javnu raspravu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece. U projektu CIJANKALIJ §218 glasove za reproduktivna prava žena dali su: Daria Lorenci Flatz, Tihana Lazović, Adrian Pezdirc, Sven Jakir, Ante Perković (†), Dado Ćosić, Suzana Nikolić, Goran Grgić, Nina Violić, Vilim Matula, Bojan Navojec, Lukrecija Tudor, Urša Raukar i Ivana Dragičević. Autorski tim projekta čine Borut Šeparović, Konrad Mulvaj, Nataša Mihoci i Ante Perković (†). Ovo je kraj drame CIJANKALIJ §218, ali nije kraj ovog multimedijalnog projekta. U sljedećim tjednima MONTAЖ$TROJ je pripremio niz sadržaja i događanja kojim će nastaviti doprinositi javnoj raspravi o pitanju pobačaja. Nastavite pratiti MONTAЖ$TROJ koji će vas od Njemačke 1929. godine povesti na putovanje do Hrvatske 2017. godine.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame