inmediasres Interview POLITIZAM

Medika/AKC/Saša Ahac: Tražimo prenamjenu iz industrijskog u prostor kulture

Nakon parka na Savici jedno od gorućih područja bunta i nezadovoljstva određene skupine građana u gradu Zagrebu postao je prostor znan kao Medika. U ime Autonomnog Kulturnog Centra, o problemima i stanju u kojem se prostor nalazi pričala je Saša Ahac, osoba ovlaštena za zastupanje spomenutog.

* U čemu je problem Grada Zagreba s Medikom kao prostorom alternativne kulture?

AKC: Osnovni problem je izostanak kvalitetne komunikacije s Gradom, prvenstveno s Gradskim uredom za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada. Usprkos našim opetovanim zahtjevima podnijetim unazad nekoliko godina, od isteka Ugovora o privremenom korištenju prostora bivše tvornice lijekova Medika, sklopljenog između Grada Zagreba i udruge Autonomni kulturni centar (AKC), Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada nije nam pružio konkretan odgovor na pitanja o statusu i budućnosti tog prostora za koji redovito podmirujemo dospjele obveze, koje pored zakupnine za prostor uključuju i komunalnu naknadu, pričuvu, odvoz otpada, troškove električne energije i vode.

 * Grad Zagreb je poslao obavijest da se ne radi o zatvaranju već samo privremenom preuređenju i rješavanju drugih pitanja. Je li to točna informacija?

AKC: Za tu informaciju smo saznali na sastanku održanom u četvrtak 11. svibnja 2017. u Gradskoj upravi, hitno organiziranom nakon našeg upućivanja niza dopisa gradskim uredima i poziva medijima na konferenciju, odaslanog u utorak 9. svibnja. Sastanku su prisustvovali pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, zamjenik pročelnika za obrazovanje, kulturu i sport, voditeljica Odjela za poslovni prostor i poslove zakupa u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada te dvoje predstavnika Autonomnog kulturnog centra. Nažalost, još uvijek je jedini službeni dokument s kojim raspolažemo poziv na predaju prostora do 16. svibnja, u kojem nema spomena o „privremenom preuređenju“.

* Koje su sve programi i gostovanja glazbenog  supkulturnog sadržaja kojima opravdavate svoje postojanje za vrijeme desetgodišnjeg postojanja? 

AKC: U proteklih devet godina koliko traje naša „legalna okupacija“ Medike, njenim prostorima na dnevnoj bazi prolazi stotine ljudi, kreativaca i posjetitelja raznolikih kulturnih sadržaja, što ukupno čini više od deset tisuća kreatora i sudionika programa godišnje, zbog čega se taj prostor i u kulturnoj strategiji Grada Zagreba predstavlja kao izrazito važan za nastajanje i razvijanje raznolikosti u kulturnoj produkciji. Glazbeno-izvedbeni programi AKC Attack odvijaju se kroz aktivnosti Kluba Attack u kojem se godišnje realizira 70-ak koncerata nezavisnih bendova iz cijelog svijeta unutar koncertnih programa Bend na turneji, Grind punk Hell, Živa muzika, Torpedo Syndicate, Živ žar žur i sl. Neki od organizacija vanjskih suradnika na glazbenim programima su Pistolero, Kruzer, Musik Fantastik, Ire Garden, Hipnodelix, Dirty Bitz. Klub Attack je i jedno od važnih centara za realizaciju punk koncerata i za D.I.Y i društveno angažiranu scenu mladih koji se aktivno uključuju u organizaciju i rad udruge, a samim time i kreaciju programa, kao na primjer organizaciju Premonte festivala, posvećenog upravo bendovima koji njeguju D.I.Y. pristup i pripadaju tzv. underground izričaju hardcore punka, crusta i sličnih glazbenih stremljenja.

U prezentacijske programe AKC Attacka pripadaju izložbe nezavisnih autora i autorica koje se provode kroz projekt Galerije Siva, pokrenut 2012. godine s ciljem afirmacije aerosol umjetnosti, street art i skate kulture. Uz uličnu umjetnost galerija daje prostor svim nezavisnim i underground umjetnicima i umjetnicama koji za svoj medij izražavanja izabiru fotografiju, slikarstvo, strip, video, performas. Godišnje se kroz program galerije Siva realizira desetak izložbi i nekoliko radionica (na primjer „Skica na skicu“, „Radionica kaligrafije“ i „Radionica grafita“). Svaka od izložbi ima postav u trajanju tjedan dana, uz mogućnost dužeg postava, a otvaranje izložbi posjećuje stotinjak posjetitelja i posjetiteljica. U sklopu programa galerije pokrenut je i rezidencijalni program pod imenom „Boravak“ koji nudi umjetnicima i umjetnicama prostor galerije te se on u razdoblju od mjesec dana pretvara u atelje. U 2015. godini ostvarili smo kontakt s galerijom „Sintitulo“ iz Marseja i kroz program „Erasmus“ postali partner. Namjera nam je kroz slične programe ostvariti razmjene regionalnih i inozemnih umjetnika.

U produkcijske programe AKC Attacka spadaju filmske radionice za mlade, kao na primjer produkcija dugometražnog igranog filma („Ubojstvo za van“), radionica montaže (reportaže, traileri, jinglovi), radionica dugometražnog scenarija. Produkcijski programi odvijaju se većinom u Foto filmskom studiu Medika, koji je namijenjen za foto i video snimanja, montažu, projekcije, probe i izvedbe kazališnih i plesnih predstava te razne sastanke zainteresiranih skupina. Studio su tijekom godina koristili Filmska radionica Medika, Maraton kratkog filma, RAF, Queer Zagreb, Perforacije, kazališne skupine poput Kućnog teatra Škripzikl i Zvuka sjene, brojni studenti filmskog i TV snimanja na ADU u Zagrebu, te neformalna skupina filmskih i video autora koja ga je i prilagodila za upotrebu. U produkcijske programe spadaju i predstave, kao na primjer predstave Kazališta sjena Tripstih, koja je u potpunosti AKC Attackova produkcija, te nedavno pokrenut projekt radija u zajednici Radio AttackEdukacijske aktivnosti AKC Attacka realiziraju se kroz besplatne radionice koje se odvijaju kroz programe Infoshop Knjižnice Pipilotta, Hacklab 01, Attackove tvornice i galerije Siva(više na http://attack.hr/projekti/)

* Molimo za stop predrasudama. Je li Medika mjesto rada i suradnje puno udruga ili se radi o rasadništvu droge, mladih pijanaca, luzera i sličnih etiketa kojima se od strane neinformiranog puka napada i smatra takve prostore iz kojih se čuju punk i alter zvuci glazbe?

AKC: Kroz desetak godina, od ulaska AKC Attack u prostor, Medika je postala platforma za susrete i suradnju istomišljenika i istomišljenica koji/e upravo zbog ovog prostora dolaze u doticaj i imaju prilike stvarati nova kreativna rješenja iz područja likovnog, glazbenog, kazališno-izvedbenog, plesnog i socijalno angažiranog djelovanja te u području rada sa socijalno ugroženim skupinama, a koja primjenjuju i izvan granica Hrvatske. Ovaj prostor je svegeneracijski i multidisciplinaran, kroz njega je prošao i ostavio trag niz udruga i nefomalnih kolektiva: Antibiotik, Ovo-Ono, Permamedika, Zagreb Pride i drugi. Danas prostor okuplja desetak udruga i neformalnih kolektiva, u njemu djeluje šezdesetak samostalnih umjetnika/ca u dvanaest likovnih ateljea i tri glazbena studija, a uključuje i dvoranu za izvedbene umjetnosti te akrobatsku dvoranu (koje održavaju i koriste udruge Cirkorama i Triko Cirkus Teatar – kolektivi koji se bave promicanjem cirkuske umjetnosti kroz edukacije, predstave, performanse, ulične akcije i akcije solidarnosti), sportsku dvoranu (održava i koristi udruga Infaustum, udruženje entuzijasta tjelovježbe i borilačkih vještina), dvije galerije (AKC Attackova Siva galerija i galerija Mikro, koju održava i koristi udruga Otompotom) te ranije navedeni filmski studio, hacklab, knjižnicu, klub i radio.

 * Je li Medika prije služila kao skvotovsko naselje i prostor za beskućnike za prespavanje – ima li i socijalnu komponentu?

 AKC: AKC Attackovom ulasku u bivšu tvornicu Medika pred kraj 2008. prethodio je velik broj akcija za prostor. Akcije su vođene i kroz pregovore s institucijama i ilegalno, a događaji, uvjeti i suradnje koje su dovele do zauzimanja prostora tvornice Medika opisani su u knjizi „Naša priča: 15 godina Attacka!“ (dostupno na http://attack.hr/files/attack_po_dvije.pdf, str. 236-243). Do legalizacije prostora Medike dolazi u prosincu 2008., kada AKC Attack sklapa ugovor o privremenom korištenju s Gradom. Do tada su pojedini kolektivi i pojedinci/ke skvotirali prostore bivše tvornice. Danas se socijalna komponenta Medike ogleda prvenstveno kroz programe AKC Attacka i Cirkorame koji uključuju mnogobrojne besplatne edukacije i radionice za mlade ali i širu publiku, programe namijenjene izbjeglicama (pokrenuti 2013. godine s ciljem neformalne edukacije kroz praktične radionice i pomoći na integraciji u hrvatsko društvo), otvoren dućan („free shop“) i besplatnu slobodarsku knjižnicu, sakupljanje i distribuiranje knjiga za zatvorske knjižnice, knjižnicu u Porinu, te malu otočnu biblioteku na Mljetu, kao i kontinuirano osiguravanje prostora za djelovanje i prezentaciju bezbrojnim neafirmiranim umjetnicima i umjetnicama.

 * Koji je model ekonomskog samoodržavanja Medike i kako funkcionirate s obzirom na ekonomske sadržaje – naplate pića, ulaznica i inih stvari koje se tiču fiskalne blagajne na koju se država i grad mogu pozivati kao nameta kojim raspolažu?

 AKC: Prostor Medike od njenih početaka (p)održava se isključivo kroz donacije građana i volonterski rad pojedinaca i pojedinki. AKC Attack je obveznik fiskalizacije zbog naplaćivanja ulaznica za pojedine programe Kluba Attack.

 * Je li Medika sufinancirana od Grada Zagreba, države Hrvatske ili nekih drugih izvora financiranja u svom godišnjem radu?

 AKC: Programe koji se odvijaju u prostoru Medike podržavaju Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstvo kulture RH, Francuski institut u Zagrebu i Beogradu, Europske kulturne fondacije te različiti domaći i strani donatori.

 * Koje je trenutno stanje nakon Vaše press konferencije i najave Grada da u utorak 16. svibnja ulazi u prostor?

AKC: Sastanak predstavnika AKC Attacka i drugih korisnika Medike s Gradskim uredom za imovinsko – pravne poslove i imovinu Grada zakazan je za ponedjeljak, 15. svibnja. Nadamo se da će sastanak rezultirati rasvjetljavanjem situacije oko prostora Medike i našeg ostanka u njemu.   

 * Što je zapravo Vaša misija i što potražujete od Grada Zagreba? Samo slobodni nastavak funkcioniranja bez petljanja ili imate još nekih prohtjeva?

AKC: Od Grada Zagreba tražimo da kao vlasnik prostora poduzme sve potrebne korake za naš siguran ostanak u Mediki, od legalizacije prostora i njegove prenamjene iz industrijskog u prostor kulture, do potpisivanja višegodišnjeg ugovora o najmu, ali prije svega tražimo prestanak prakse sustavnog zanemarivanja nezavisne kulturne scene grada Zagreba i uspostavljanje kontinuiranog konstruktivnog dijaloga s nadležnim gradskim uredima.

Danijela Čatović

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame