film POP COOLTURA

Svinjari – film/antimjuzikl na koji se predugo čekalo

Sudbina debitantskog dugometražnog filma mladog zagrebačkog redatelja Ivana Livakovića zgodan je primjer odnosa prema poslu i filmu u nekim prijašnjim vremenima.

Naime, nakon što ga je HAVC višemilijunski donirao za produkciju, film je imao brdo problema. Od produkcijske do tehničke prirode. Prema svjedočenju glumaca iz filma cijeli je tonski zapis bio neupotrebljiv pa su glumci morali u studiju dodatno nasinhronizirati kompletan film ponovo ne bi li sačuvali koliko toliko autentičnost. Na lanjskoj Puli imao je projekciju u kino dvorani Valli ne u Areni.

Film su pratile mnoge kontroverze vezane za njegovu izvedbi u rad redatelja kojeg se doživljavalo ekstravagantnim i neshvaćenim u njegovim vizualnim prosedeima.

Kad se činilo da ni dvije tri godine nakon završetka neće izdržati ni dočekati kino premijeru, u distribuciji Blitza, dolazi informacija o skoroj kino premijeri ovog šarenog i prema najavama vizualno interesantnog proizvoda. Iako se čini kao da je riječ o neželjenom djetetu jer se ni produkcijska kuća a ni glumci ni redatelj sam nisu puno oglašavali vezano za film posljednjih godina, domaća kino publika može očekivati nešto suludo i drugačije.

Livaković je karikirao puno i u film ubaciovao motiva iz hrvatske zbilje trudeći se biti ironičnim, je li u tome uspio svakako provjerite u kinima. Podržati hrvatski igrani film. U filmu nastupa plejada sjajnih domaćih glumaca od Ive Visković Križan, Ive Mihalić, Ivane Roščić, Gorana Bogdana i mnogih drugih. Priča je to sinu vlasnika privatne televizije kojeg roditelji žele ubaciti u obiteljski business. Na njihovu nesreću potomak nije vješt u proizvodnji smeća. Hoće li ovo biti još jedna priča o nesposobnoj djeci koja su razočarala svoje roditelje iako su odrasli na zlatnoj žlici?! Prema produkcijskim najavama Svinjari su satirični antimjuzikl koji obrađuje fenomene medijskog senzacionalizma i konstantnog bombardiranja vijestima, u kojem se i najozbiljnije, najbolnije teme trivijaliziraju. Film prikazuje fenomen medijske manipulacije, masovne histerije, žeđi za slavom i kako će ljudi u današnje vrijeme još više nego prije učiniti sve da zadrže svojih 15 minuta eksponiranost.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame