autorski tekstovi KOLUMNIZAM

Dubrava calling vol. 5: Cigani, Grobari, BBB & Erotic front Zabok

Na kavi u Dubravi raspredalo se o sportu i navijanju, kako i kada je sve pošlo po zlu.

Sjetio sam se Ciboninih utakmica u maloj dvorani Doma sportova. euforiji kada je došao Dražen, navijanju uz prepjev Srebrnih krila(!) “Nek živi ljubav, nek se budi dan, neka svako dijete, mrzi Partizan!” (ovo se često nije odnosilo na ime kluba, već na ideologiju), te vrijeđanju “Cigani, cigani” za Zvezdine navijače koji to začudo nisu shvaćali kao uvredu već bi uzvraćali “Mi smo Cigani, najjači smo najjači”, kao što ni domaći navijači nisu doživljavali ono “ustaše, ustaše” ali ih je boljelo “zagrebački pederi”.

Nigdje kao ovdje Orwellova “sport je nastavak rata drugim sredstvima” nije dosegnulo vrhunac.

Prepošteni se sjetio sedamdesetih kada se na utakmicu Dinamo-Hajduk išlo uz pjesmu “Dinamo i Hajduk, dva su kluba bratska, njima se ponosi, čitava Hrvatska!”, što je završilo time da se boji otići na utakmicu u Split, iako je hajdukovac, da mu netko ne razbije auto zagrebačkih registracijskih oznaka. Psihologija mase jest jednostavna, najglasniji i najgluplji vode glavnu riječ.

Imena navijačkih skupina kao Fanatics, Horde zla, Bad Blue Boys, Grobari i slično, ukazuje na duboku sklonost nasilju i netoleranciji ne samo u navijanju. Napaćeni nas je slušao, njega profesionalni sport nikada nije zanimao niti je kao navijač išao na utakmice, no sve nas je iznenadio rekavši da su najbolji navijači iz Zaboka, lokalnog košarkaškog kluba.

Zovu se “Erotic front Zabok”, pa ako je ime znak, a jest, njihov razlog postojanja sigurno nije mržnja!

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame