autorski tekstovi KOLUMNIZAM Politička aktuala POLITIZAM

DOP specijal: WTF s Mostom?

Ova nova stranka uspjela se prilično brzo profilirati kao desna i konzervativna u pitanju svjetonazora, ali ekonomski više liberalna i nesklona funkcioniranju uobičajnom u vrijeme socijalizma, koje podrazumijeva dubinsku korupciju i odlučivanje ‘iz pozadine’ o bitnim stvarima.

Tako je, istovremeno, i napredna kad se radi o slučajevima poput Agrokora i borbi protiv korupcije, ali i natražna kad se radi o usvajanju pretpostavki za funkcioniranje normalne liberalne demokracije. Ne da bi se reklo da demokracija osobito dobro funkcionira za vrijeme smjene HDZ-a i SDP-a na vlasti, pa im se i ne može previše zamjeriti što taj u biti neuspješan i štetan model vladanja ne žele dalje razvijati.

No, što oni ustvari žele? Ako pretpostavimo da je to opcija koju u najvećoj mjeri podržava crkva, njihov model vlasti mogli bismo opisati kao način da se katolička crkva nametne kao paralelna Europska unija ili način da se ona ‘ponovo evangelizira’, koji je već viđen u Poljskoj.

Naime, liberalna Europska unija, prilično ispražnjena od bilo kakvih smislenijih i provedivih vrijednosti osim onih ekonomskih i slobodnotržišnih, predstavlja vakuum u kojeg lako može uskočiti crkva sa svojim starim dobrim katoličkim moralom i neliberalnom agendom. Budući da Europa bitno ovisi o imigrantima i odnosu prema njima, a tolerancija i multikulturanost su se pokazali kao neuspješnimi u rješavanju problema imigranata, Katolička crkva ima oprobano rješenje: asimilaciju ili križarski rat do istrebljenja, dok se u pitanju ženskih prava namjerava neiskorištene potencijale ženskih maternica usmjeriti u pravcu popunjavanja konkretnih demografskih praznina.

Most se posve osamostalio od svojih katoličkih gurua koji su ih u početku gurali (Ivica Relković), u pokušaju da se približe HDZ-u i isprofiliraju u nacionalnu stranku srednje struje, ali se pokazalo da na taj način gube u svojim lokalnim sredinama.

Primjerice, u Metkoviću ovog puta Most ima samo 9 zastupnika, HDZ 10, a Jambo 2, pa će tako Jambo odlučivati o sastavljanju vlasti u utvrdi Mosta. Inače, MOST nije nikakva kratica, nego doslovno znači to što znači, na primjer kao Stari most u Mostaru ili onaj na Neretvi, jer se izvorno radilo o Mostu nezavisnih lista, jednom pokušaju da se razne nezavisne liste u općinama i drugim lokalnim sredinama povežu u nacionalnu stranku.

Zašto to ljudi u Hrvatskoj pišu velikim slovima i dalje je jedna od velikih svjetskih misterija.

Jan Klasinc

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame