autorski tekstovi inmediasres Politička aktuala POLITIZAM

DOP Specijal: Postizborni mišung – Pametno, je li stvarno pametno?

Stranka nastala kao lokalna inicijativa radi izgradnje škole u Pazdigradu, kotaru grada Splita, nametnula se na posljednjim parlamentarnim izborima kao stranka na nacionalnoj razini, te je čak bila blizu ulasku u Sabor.

U Splitu već nekoliko godina djeluje kao opozicija Kerumu, HDZ-u, SDP-ovom Baldasaru i drugima koji od toga grada pokušavaju napraviti prćiju i cirkus.

Pametni i razumni prijedlozi nikada u Hrvatskoj nisu nailazili na osobitu podršku, pa to vrijedi i za ovu stranku koja uporno izbjegava primijeniti standardne metode manipulacije, populizma i ideološkog sektaštva, iako u njoj, kao i u svakoj stranci, ima određene ideologije.

Načelno, ona prihvaća liberalne postavke, iako se ne može odrediti ni kao lijeva ni kao desna, pa je po tome usporediva s pokretom Macrona “En marche” u Francuskoj, koji je primarno nastao kao otpor prema jačanju krajnje desnice i pokušaj da se osigura kontinuitet Europske unije i nastavak ekonomske politike u kojoj je važna uloga financijskog kapitala i slobodnog tržišta, znanstveni i tehnološki razvitak.

Jan Klasinc

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame