Aktualno inmediasres POP COOLTURA

Prvi DIV

Prvi DIV – Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade održan je u Muzeju suvremene umjetnosti u utorak, 30 svibnja. Riječ je o interaktivnoj edukaciji djece i mladih u osnovnim i srednjim školama o intelektualnom vlasništvu i upravljanju njime, a koja je nastala u suradnji DZIV-a i Ureda EU za intelektualno vlasništvo. Prepoznavši važnost ovakve edukacije djece i mladih o važnosti intelektualnog vlasništva, projektu se kao partner pridružio i HDS ZAMP.

U više navrata puna dvorana Gorgona svjedočila je o interesu škola za edukaciju djece o pravima koja su pokretači gospodarskog razvoja kroz inovativnosti i kreativnosti. Edukacije kroz kazališnu predstavu „Tko je to izumio“ autorice Nine Horvat u izvedbi teatra Tirena, mozaik skečeva i razgovora „Imam ideju“ autorice Lare Antić Prskalo te dokumentarni film Milana Majerovića – Stilinovića o mladim uspješnim kreativcima i inovatorima (Ivanu Golubiću, Ivanu Mrvošu, Mati Rimcu, Miji Marić, Čejen Černić i Frani Živkoviću), pratile su i zabavne radionice. Djeca su tako razgovarala o autorstvu i inovativnost, crtala, rješavala zadatke, sudjelovala u kvizu, izrađivala modele padobrana, smišljala izume, razgovarala o intelektualnom vlasništvu u robotici i imali priliku vidjeti različite funkcije robota, prepoznavala krivotvorine i piratske proizvode. Za srednjoškolce je priređena i tribina na kojoj im je svoja iskustva iznijela uspješna dizajnerica i poduzetnica Mia Marić.

Cilj je ove edukacije djecu i mlade, kroz igru i sadržaje namijenjene njihovom uzrastu educirati o važnosti kreativnosti i inovativnosti i potencijalu intelektualnog vlasništva te ih potaknuti na stvaranje istoga. Naime, kulturne i kreativne industrije koje počivaju na tom vlasništvu gospodarska su grana koje je ujedno i put najbržeg gospodarskog oporavka. One su izuzetno otporne na gospodarsku krizu, a zapošljavaju veliki broj mladih visokoobrazovanih ljudi. Upravo zato važno je djecu i mlade poticati na kreativno razmišljanje ali i educirati ih o njegovu potencijalu i načinima iskorištavanja vlastita kreativnog i inovativnog rada.

Uspješnost prve edukacije u Zagrebu, pokazuje i interes za ovu tematiku, a projekt će od jeseni ići i u ostale hrvatske gradove. „Nadamo se da smo kod učenika uspjeli potaknuti kreativni i inovativan duh, objasniti im ulogu i potencijal zaštite intelektualnog vlasništva i važnosti poštivanja tuđih prava. Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja za organizaciju posjeta škola, kao i ravnateljima, učiteljima i profesorima koji su prepoznali ovaj projekt, te se nadamo daljnjoj suradnji pri provedbi predstojećih događanja Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade koje od jeseni planiramo provoditi diljem Republike Hrvatske“, izjavila je Ana Rački Marinković, zamjenica ravnateljice Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame