Interview KOLUMNIZAM POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO

Feljton, vol. 2: Mladi iseljenici: Alexandra K. (Island)

Foto: Alexandra K.

Kako smo najavili, od danas će izlaziti nastavci ovoga feljtona o mladim iseljenicima, abecednim redom njihovih imena. Početak ovoga serijala pročitajte ovdje.

Stoga, počinjemo s prvom intervjuiranom/anketiranom osobom, a to je Alexandra, djevojka koja je 2015. godine doselila na jednu od mnogim ljudima najprivlačnijih svjetskih destinacija: Island. Osim jasnih suvremenih poltičkih i društvenih prednosti o kojima se često priča, za Island valja navesti kako je jedan od najvećih posljednje nastanjenih otoka na Zemlji, koji danas ima svega nešto više od 330.000 stanovnika. Smješten u sjevernom Atlantskom oceanu, otok je pun gejzira, rijeka i vodopada, što stanovništvu većine gradova omogućava iskorištavanje tih prirodnih resursa za vrlo jeftinu toplu vodu, grijanje i struju. Također, ima i više aktivnih vulkana. 

Foto: Alexandra K.

Na Islandu se govori islandskim jezikom. Nema svoju vojsku, već ima NATO vojnu bazu zaduženu za zaštitu, a značajan dio gospodarstva temelji se na ribolovu. Nakon Drugog svjetskog rata postala je jedna od najbogatijih i najrazvijenijih zemalja svijeta. Jedna su od vodećih zemalja u ljudskim pravima, ravnopravnosti spolova i najrazvijenijih demokracija. Javno zdravstvo i obrazovanje besplatni su, funkcioniraju na nordijskom principu socijalne solidarnosti. Privatne medicinske ustanove, za razliku od većine svijeta, tamo ne postoje, kao ni osobna osiguranja. Jedna su od najzdravijih nacija na svijetu, s prosječnom duljinom života od oko 82 godine. Nakon krize 2008. godine, koja je na Islandu stvorila značajnu depresiju, došlo je do političkih nemira i prosvjeda, neki su bankari uhićeni i Island se ponovno uzdigao. Prije financijskog pada i preporoda, tri islandske banke dugovale su ukupno više od 6 godišnjih BDP-a Islanda. Zemlja je to niskih poreza i visokih prihoda. Danas se gotovo cijeli otok opskrbljuje isključivo energijom iz obnovljivih izvora i intenzivno se brine o ekologiji. Vrlo je niska razina zagađenja: od svih industrijskih zemalja ispušta daleko najnižu stopu otrovnih plinova u atmosferu. Religijski prevladava Crkva Islanda, koja je luteransko tijelo. Što se klime tiče, najviša zabilježena temperatura zraka na Islandu je 30.5 °C, dok je najniža -38 °C.

Foto: Alexandra K.

Prijeđimo sad na Alexandrine odgovore. Svim ispitanicima postavio sam istih 20 pitanja, pri kojima sam se trudio ostati što pošteniji i što neutralniji mogu. Odgovore nisam mijenjao, zanimala me istina i činjenice koje iseljenici imaju za reći o svom odlasku. Ispravio sam samo eventualne pravopisne pogreške.

Foto: Alexandra K.

1) Koliko imaš godina, kada si doselila u zemlju gdje trenutno živiš, i u koju zemlju?

– 26 godina. Na Islandu sam 2 godine.

2) Koji je razlog odseljavanja iz Hrvatske?

– Pad honorara i sve lošiji uvjeti rada.

3) Što si po struci?

– Kostimograf.

4) Čime se baviš u svojoj novoj zemlji? Jesi li zadovoljna time?

– Imam dva posla kojima sam trenutno zadovoljna jer imam prilike raditi i upoznati se s ljudima različitih nacionalnosti iz različitih krajeva svijeta. Radim kao store manager u malo elitnijem butiku. Klijenti su nam uglavnom bogati Azijati, Rusi i Amerikanci sa specifičnim ukusom. Također, povremeno radim u hotelu kao concierge gdje sam zadužena za bukiranje turističkih tura u čemu opet uživam jer imam prilike putovati po Islandu i doživjeti sve njegove ljepote u sklopu posla.

Foto: Alexandra K.

5) Planiraš li se vratiti u Hrvatsku?

– To uvijek planiram.

6) Pratiš li što se događa u Hrvatskoj otkad te nema?

– Pratim.

7) Generalno gledajući, misliš li da je odluka o odlasku bila dobra?

– Naravno da mislim da je bila dobra jer sam bolje upoznala sebe i svijet oko sebe. Stekla sam nove vještine, nova iskustva, upoznala mnogo novih ljudi. Ne žalim ni malo.

Foto: Alexandra K.

8) Misliš li da Hrvatska pruža bolju perspektivu u budućnosti, ide li na bolje?

– Nažalost moram reći da ne mislim da ide na bolje.

9) Koja je glavna prednost u novoj zemlji u odnosu na Hrvatsku?

– Bolji uvjeti rada, uvjeti života, nema stresa, nitko ne zabada nos u tuđe poslove, nema tolike količine frustracije kao kod nas, sve je nekako više ljudski i prirodnije nego kod nas. Više je na cijeni tvoja osobnost nego ono što imaš na sebi i kakav auto voziš.

10) Koji su nedostatci u novoj zemlji u odnosu na Hrvatsku?

– Zimi nema dana i ljudi su u depresiji.

Foto: Alexandra K.

11) Družiš li se s Hrvatima u novoj zemlji?

– Naravno! Imam veliki krug prijatelja i družim se s ljudima različitih nacionalnosti.

12) Imaš li, ili planiraš, osnovati obitelj, i gdje se vidiš za 10 godina?

– Vidim se u Zagrebu, ali bih voljela imati posao vezan uz vanjsko tržište.

13) Pratiš li političku situaciju nove zemlje? Kakav stav imaš prema istoj? Uzrujava li te?

– Ne pratim.

14) Glasuješ li na izborima u Hrvatskoj?

– Ne.

15) Glasuješ li na izborima u novoj zemlji?

– Ne.

16) Imaš li status državljanina nove zemlje? Želiš li ga?

– Nemam. Želim, to uvijek dobro dođe.

Foto: Alexandra K.

17) Što bi poručila mladima u Hrvatskoj?

– Ne znam.

18) Ima li Hrvatska potencijala nadmašiti zemlju u kojoj trenutno živiš, i na koji način?

– Itekako ima! Mislim da imamo ogroman potencijal i velika je tuga gledati kako taj potencijal zanemarujemo i ne znamo, pa čak bih se usudila reći da ga ni ne želimo iskoristiti. Prvo što se tiče turizma, zatim gospodarstva, poljoprivrede…

19) Što bi se trebalo promijeniti u Hrvatskoj da se poželiš vratiti?

– Ja se već želim vratiti, ali ne bih se voljela ograničiti da mi sav život i posao ovisi o Hrvatskoj. Praktički bih voljela da si mogu stvoriti život u kojem jednom nogom živim u Hrvatskoj, a drugom sam vani.

20) Nedostaju li ti obitelj i prijatelji iz Hrvatske?

– Naravno, i to svaki dan, no zahvalna sam na ovom iskustvu jer sam naučila također i jako cijeniti to što imam, tako da sada kada sam u Hrvatskoj pokušavam što više kvalitetnog vremena provoditi s njima. Oni su mi najbitniji i želim biti što više sa svima njima na okupu.

Dino Tremens

Glumac, reper, slam poeta, turistički pratitelj, stipendirani student, ljubitelj neobičnih sportova i aktivnosti (snowboard, biciklizam, kečeri, MMA), vozač, avanturist, ljubitelj hrane... Rođen i živi u Zagrebu, bla, bla... Život je lijep ako se tako postaviš prema njemu. To je sve što zna o sebi.

Komentari

Reklame