autorski tekstovi inmediasres KOLUMNIZAM POLITIZAM POP COOLTURA

DOP Specijal: Postizborni dernek: Živi zid & Slobodna Hrvatska

Živi zid

Ova je stranka, čini se, na lokalnim izborima doživjela svoj krah. Kako je naglo nastala i zasjala meteorski na političkom nebu, tako je i odjednom – iščeznula. Nakon pretrčavanja dvojice zastupnika u Saboru HDZ-u radi održavanja krhke većine, te brojnih drugih skandala – s potpisima, novcima koji se dodjeljuju zastupnicima iz državnog proračuna i drugima – čini se da im građani više nisu spremni dati povjerenje. Pernar, kao idejni začetnik ove stranke, zapravo više i ne može nastupati u njeno ime, jer se u međuvremenu priklonio Abecedi demokracije, vjerojatno isključivo radi gore navedenih problema, a ostalih istaknutih članova osim Ivana “Vilibora” Sinčića i njegove djevojke ta stranka baš i nema.

Doduše, možda ih i ne bi trebala imati, jer se njen ideološki profil temelji na antielitizmu i solidarnošću s najpotlačenijim slojevima, ovršenim, poniženima, uvrijeđenima i povrijeđenima, te se po toj logici radi o stranci krajnje ljevice, iako bi se u ideološkom smislu kod njih mogli pronaći i elementi krajnje desnice, pa i antisemitizma.

Slobodna Hrvatska

Stranka je nastala raspadom Živog zida na pojedinane cigle, odnosno sukobom ‘vrha’ te stranke s neafirmiranim ‘članstvom’, odnosno delegatima koji su odrađivali posao po terenu, ali nisu bili ravnopravno zastupljeni u odlučivanju i dijeljenju plijena. Stoga su sami pokrenuli stranku koja je u koaliciji s NLSP i drugima ostvarila određene, ali ipak nezadovoljavajuće rezultate na izborima.

Jan Klasinc

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame