autorski tekstovi KOLUMNIZAM POLITIZAM Zabava

Dubrava calling, vol. 6: Kinezi, Tito, Izabrani & Prepošteni

Pozvao nas Prepošteni u kineski restoran da nam uruči pozivnice za sinovo vjenčanje. Odmah prigovorih da nas je trebao ipak pozvati u kakav restoran, ekipa smo sklonija kontinentalnoj pa i mediteranskoj kuhinji, na što me Prepošteni podučio da će na kraju žuta rasa pobjediti pa se treba na vrijeme prilagoditi. Nisam bio siguran da je mislio na legendarnog Franju Majetića, ali sam odmah shvatio Napaćenog kad je rekao bolje i to nego Mc Donalds. Naime, žalio mi se da tamo od njega traže ono što ni Mamba ne traži, da spremi sve ostatke poslije brzog jela i odloži na za to predviđeno mjesto. Kada završismo sa jelom, ukazala se prelijepa Kineskinja i račun stavila ispred Napaćenog koji ga je brzinom nestajanja radničke plaće proslijedio do Prepoštenog. Kineskinja ne zna naše običaje da samo Prepošteni ima novaca za čašćenje i da u Dubravi nije sramota biti bogat, naprotiv.

***

Kad su predstavnici fabrike obuće iz Rume polazili Titu u Beli dvor, njihovi drugovi ih zamoliše da im nešto donesu,nešto lično od Tita, makar cigarete koje puši. Jedan od njih se zaista osmeli pa Titu izrazi želju svojih drugova. “Kako da ne, poslaću im…dajte mi molim vas, moje cigarete” obrati se Tito svom ordonansu i, pošto ih dobi, pruži radniku iz Rume. “Hvala druže Tito!” “Samo nemojte popušiti uz put. Vi se napušite ovdje.”
Iz moje omiljene knjige “Tito u anegdotama”.

***

Mrak – omiljeni glumac Šerbedžija, omiljeni političar Tito. Bandić – omiljeni glumac on sam sebi, omiljeni političar opet on sam sebi. Ovaj put ne da samo valja začepiti nos i glasovati za manje od dva ogromna zla, već preporučam i dovođenje u stanje alkoholiziranosti koje izaziva odumiranje moždanih stanica potrebno za izaći na ovakav izbor. I da, u našoj zemlji je jedna od dobrih stvari činjenica da koliko god da misliš da ti je teško, nekima je uvijek i gore, čak i kad se čini da je to nemoguće, ovaj put se samo sjetimo građana Splita i njihove mogućnosti izbora. No, nema kukanja, mislim da iscrpljujemo zadnje užase našeg shvaćanja demokracije i da s vremenom sve ipak ide na bolje. MI zaraženi i komunizmom i šovinizmom, i nekulturom i netolerancijom, i fašizmom i religioznom fanatičnošću – lagano odumiremo.

Vjekoslav Drnić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame