Interview KOLUMNIZAM Politička aktuala POLITIZAM

Feljton, vol. 5: Mladi iseljenici: Ana Š. (Njemačka)

Početak serijala pogledajte ovdje.

Ana Š. Preselila je u Njemačku prije godinu dana, u gradić Karlsruhe. Iskreno, nisam znao ništa o njemu, pa prenosim samo najzanimljivije informacije s wikipedije:

Karlsruhe je planirani grad (engl. New Town), što znači da je grad izgrađen na temelju plana, sve ulice i građevine su izgrađene istovremeno, na prostoru koji je prije gradnje bio potpuno prazan. Ima oko 300.000 stanovnika i nalazi se na jugozapadu Njemačke, kraj granice sa Švicarskom. Središte grada je barokni dvorac od kojeg se ulice šire u obliku lepeze ili zraka sunca, odatle nadimak – Fächerstadt (Grad lepeze). Karlsruhe je poznat kao rezidencija prava, u njemu se nalaze Vrhovni i Ustavni sud Savezne Republike Njemačke.

Grad je osnovan, planiran i izgrađen 1715. godine na području Hardtwalda, povijesnog šumskog područja između gradova Rastatt i Schwetzingen. U blizini novoizgrađenog grada je bilo manjih mjesta i gradića koja su kasnije priključena gradu, četvrti koje su danas starije su od jezgre.

Sa prosječnom temperaturom od 10,7 stupnjeva i 70 sunčanih dana godišnje je Karlsruhe jedan od najtoplijih gradova u Njemačkoj. Njegov položaj u kotlini regije gornje Rajne se ljeti manifestira sparnom vrućinom, a zimi tipičnom maglom te blagim temperaturama.

Hrvati su kroz sve valove emigracije najviše selili u Njemačku. Ana Š. prva je po abecedi članova ovoga upitnika koja je odselila u tu zemlju.

1) Koliko imaš godina, kada si doselila u zemlju gdje trenutno živiš, i u koju zemlju?

– 30; 2016. god.; Njemačka.

2) Koji je razlog odseljavanja iz Hrvatske?

– Posao, jer ga u Hrvatskoj nisam mogla naći 6 godina.

3) Što si po struci?

– Glasnogovornik i PR Manager.

4) Čime se baviš u svojoj novoj zemlji? Jesi li zadovoljna time?

– Šef recepcije jednog lanca hotela. Jako volim posao, ali nisam dovoljno plaćena za onoliko sati koliko radim, tako da trenutno tražim novi.

5) Planiraš li se vratiti u Hrvatsku?

– Ja šaljem i dalje molbe za posao u Hrvatskoj, jer mi je cijela obitelj u HR.

6) Pratiš li što se događa u Hrvatskoj otkad te nema?

– Da, ali ne onoliko kao prije.

7) Generalno gledajući, misliš li da je odluka o odlasku bila dobra?

– Da.

8) Misliš li da Hrvatska pruža bolju perspektivu u budućnosti, ide li na bolje?

– Nadam se, ali na žalost ne mislim da će biti bolje.

9) Koja je glavna prednost u novoj zemlji u odnosu na Hrvatsku?

– To da možeš naći posao i nisi obavezan ostati na tom poslu nego lako možeš naći i drugi posao ako nisi zadovoljan. Poslodavci cijene naše obrazovanje, jer njemački sustav obrazovanja po meni je daleko lošiji od našeg. Strancima nije toliko ni bitno što si završio nego koliko si sposoban raditi i primijeniti to u praksi što znaš.

Sam si ali ako si otvoren brzo možeš steći nove prijatelje, super je to što smo svi tamo došli sa sličnim ciljem iz raznih zemalja pa u biti u jednoj državi možeš upoznati razne kulture.

10) Koji su nedostatci u novoj zemlji u odnosu na Hrvatsku?

– Samo to što nisi sa svojom obitelji.

11) Družiš li se s Hrvatima u novoj zemlji?

– Da , ali moram priznati da nastojim se što manje družiti jer moram još učiti jezik tako da nastojim što manje pričati hrvatski.

12) Imaš li, ili planiraš, osnovati obitelj, i gdje se vidiš za 10 godina?

– Trenutno sam solo, samo sam u poslu. Mislim jednog dana osnovati obitelj ali ne u Njemačkoj nego u HR, jer smatram da se tu živi bezbrižnije i bez straha da li ćeš dijete pustiti na igranje u park i u školu. A kako sam prije rekla smatram da je naš obrazovni sustav daleko bolji.

13) Pratiš li političku situaciju nove zemlje? Kakav stav imaš prema istoj? Uzrujava li te?

– Ne pratim i moram priznati i Nijemci s kojima radim uopće ne pričaju o tome. Kada su bili izbori da nisam vidjela par plakata po cesti ne bih niti znala da su izbori.


14) Glasuješ li na izborima u Hrvatskoj?

– Sada sam glasala jer sam kratko u Njemačkoj i bila sam u HR, ali ako ostanem u Njemačkoj neću jer nije ok.


15) Glasuješ li na izborima u novoj zemlji?

– Ne.

16) Imaš li status državljanina nove zemlje? Želiš li ga?

– Nemam, ne razmišljam o tome, jer sam ponosna Hrvatica i nije mi potrebno tuđe državljanstvo.

17) Što bi poručila mladima u Hrvatskoj?

– Da dođu tu raditi ali da ne odustaju od traženja budućnosti i u HR.

18) Ima li Hrvatska potencijala nadmašiti zemlju u kojoj trenutno živiš, i na koji način?

– Ne.

19) Što bi se trebalo promijeniti u Hrvatskoj da se poželiš vratiti?

– Da dobijem posao na kojem će me cijeniti pa neka je i manje plaćen nego vani. Mora se općenito promijeniti situacija na gospodarskom i političkom planu. Ali i mentalni sklop nas Hrvata. Mislim taj mentalitet je i vani vidljiv, svi prolazimo isto i nije nam lako, ali nitko nikome nije spreman baš puno pomoći.

20) Nedostaju li ti obitelj i prijatelji iz Hrvatske?

– Super je bilo prvih par mjeseci sama, ali onda počinješ tražiti svaki slobodni tren da uspiješ pobjeći doma, jer iskreno teško je sjediti za stolom sam i ne imati s kim popričati. 

Dino Tremens

Glumac, reper, slam poeta, turistički pratitelj, stipendirani student, ljubitelj neobičnih sportova i aktivnosti (snowboard, biciklizam, kečeri, MMA), vozač, avanturist, ljubitelj hrane... Rođen i živi u Zagrebu, bla, bla... Život je lijep ako se tako postaviš prema njemu. To je sve što zna o sebi.

Komentari

Reklame