autorski tekstovi inmediasres KOLUMNIZAM Politička aktuala POLITIZAM

DOP Specijal – Postizborni lokalizmi: IDS, Glavaši i prav(d)aši

IDS

IDS je jedna od lokalnih stranaka koja se najduže održala i svoj položaj zahvaljuje specifičnom statusu Istre, čije je stanovništvo na taj način etnički i na druge načine pomiješano da ne dopušta pojavu jače nacionalističke stranke, a također nije ni izrazito ljevičarsko. Ova stranka je tržišno orijentirana, ali boluje i od tipičnih bolesti za nacionalističko-populističke stranke – korupcije, klijentelizma i drugih negativnih pojava.

HDSSB

Lokalna stranka Slavonije i Baranje, HDSSB je desna stranka, nastala odvajanjem Branimira Glavaša od HDZ-a, koja je pokazala vrlo zanimljivu evoluciju u – začudo – pravcu ekonomskog i društvenog liberalizma. Zapostavljenost Slavonije u strukturama HDZ-a, koja se odrazila i na ekonomsko zaostajanje te regije, glavni je uzrok nastanka regionalne stranke koje ima mnoge sličnosti s IDS-om, no s druge strane ne bježi ni od nacionalizma, koji je značajan faktor u toj ratom pogođenoj regiji. Stoga i HDZ tamo ima šanse ostvariti dobar rezultat, iako se, za razliku od nekih drugih otpadnika od HDZ-a, može pretpostaviti da HDSSB više nikada neće biti dio svoje ‘matice’.

HKS, HSP-AS i drugi manji pravaši

Uglavnom otpadnici od HDZ-a i većih pravaša, ovi manji igrači na desnoj sceni uspijevaju se ponekad prikrpati HDZ-u i od toga ostvariti osobnu korist, osobito otkad je uvedeno preferencijalno glasanje. U ideološkom ili nekom drugom smislu nisu osobito značajni.

Jan Klasinc

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame