Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA Zabava

Katy Perry: Witness – buđenje kršćanskih vrijednosti u showbizz popu

Katy Perry je ime koje predstavlja nešto u svijetu pop kulture, koje stoji iza definicije sveprisutnosti u glazbi i ono koje može bilo kakvo sranje zapakirati u zlato, posipati šljokicama i prodati. O kvaliteti njezinog rada se raspravljalo od početka vijeka te se mučilo sa svrstavanjem u određeni ešalon  pripadnosti što je predstavljalo problem kod određivanja karakterističnog slušatelja glazbenice.

Promocija novog albuma, Witness, težila je razbijanju takve percepcije, prikazujući Perry kao ‘probuđenu’ dušu koja upija i reagira na probleme današnjeg svijeta, uključujući jednakost spolova, orijentacija i etniciteta te ostalih političkih nepravednosti. Jedina stvar je da se Katy ne doima takvom. Osvještenost vjerojatno postoji, ali ne prodire duboko, što ne mogu nužno upotrijebiti na kritičan način iz razloga što je potpuno nova, više u funkciji znatiželje i potrebe za daljnim istraživanjem nego kao gotov produkt.

Još kad se u obzir uzme njezino djetinjstvo i način odgoja, gdje su ‘born-again’ kršćanske vrijednosti zarobile esencijalne vrline djeteta u čvrst balon, nije poželjno kritizirati stanje koje tek sad izranja na površinu, štoviše pohvalno je. Taj novo stečeni pogled prema svijetu se ovdje osjeti, gdje se pjevačica izrazito želi riješiti neodređenosti eksperimentacijom i istraživanjem nepoznatog. Začuđujuće u tom uspijeva!

Najbolje pjesme ovdje su one koje predstavljaju rast i sazrijevanje, karakterizirane zanimljivom produkcijom i ponekad dirljivim, osobnim stihovima. Problem nastaje uključivanjem standardnih ‘Perry’ pjesama koje sputavaju djelo kao cjelinu, umanjujući kvalitetu i vrijednost sadržane poruke.

Priznajem da me jako zanima zašto su takve pjesme stavljene na tracklist kad je cilj samog albuma bio stvaranje nove Katy, tj predstavljanje osobe koja stoji iza nje, Katheryn Hudson.

Ukratko, ovo je djelo u kojem se može uživati, zanemarujući ga kao ‘woke’ album, iako ono to za samu glazbenicu je. (Domagoj Jurić)

+ Witness, Swish Swish, Chained to the Rythm, Miss you More, Bigger than me, Tsunami

– Into me you See

6/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame