Aktualno Festivali Glazba POP COOLTURA

Upoznajte IN: alt J – tepaju im B Radiohead i Smashing Pumpkins

Nakon odličnih headline nastupa na NOS alive festivalu, Bestivalu, Lollapaloozi, Latitudeu , Sziget festivalu, itd., dugoočekivani Alt-J po prvi puta dolaze svoj jedinstveni zvuk predstaviti i hrvatskoj publici na dvanaestom izdanju INmusic festivala. Britanski indie rock trio Alt J i jedan od najcjenjenijih mladih glazbenih sastava, a hitovima “Bloodflood”, “Breezeblocks”, “Matilda”, “Tessellate”, “Left Hand Free” zapečatili su svoje mjesto među omiljenim novim britanskim snagama.

Sveučilište u Leedsu povezalo je ovu trojicu izuzetno talentiranih mladića koji stvaraju iznenađujuće privlačnu i neobičnu rock glazbu, spajajući naizgled nespojive glazbene elemente u ćudljive i bogate melodije. Inspiraciju za ime benda pronašli su u grčkom slovu ‘delta’. Naredba ‘alt-j’ na Apple računalima daje slovo ‘delta’, a koje u matematici označava promjenu.

Pjevač i gitarist Joe Newman, klavijaturist Gus Unger-Hamilton i bubnjar Thom Green veliko su osvježenje na suvremenoj glazbenoj sceni s obzirom na to da su – eksperimentalnim pristupom koji spaja indie rock, pop, hip-hop, world music, trip-hop i elektronsku glazbu, stvorili jedinstven i prepoznatljiv zvuk kakvim se malo koji suvremeni glazbeni sastav može pohvaliti. Neobična, apstraktna i pomalo mračna lirika uz pomoć specifičnog vokala Joea Newmana i učestalog višeglasnog pjevanja pretvara se u sinkopirane, komplicirane, omamljujuće i jedinstveno bogate zvučne slike.

Upravo zbog kompleksnosti glazbenog izričaja Alt-J očekivane su i učestale usporedbe s Radioheadom, iako će momci iz Alt-J reći da zbog toga osjećaju veliki pritisak, ali kvaliteta i jedinstvenost njihove glazbe dovoljan je razlog da budu prepoznati i zapamćeni po vlastitom glazbenom talentu. Prvi studijski album, “An Awesome Wave”, prodan je u više od milijun primjeraka te ovjenčan prestižnom Mercury nagradom za najbolji album 2012. godine te tri nominacije za Brit Awards. Uspjesi i naklonost kritike nastavila se i s izlaskom drugog studijskog albuma “This Is All Yours” 2015. godine nominacijom za Grammyja u kategoriji najboljeg alternativnog glazbenog albuma.

Radovi na željno iščekivanom trećem albumu Alt-J započeli su u rujnu 2016., a objavljen je  u proljeće tekuće godine.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame