Aktualno Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA

Pakleni vozači: Pakleni vozači – kandidat za najgoru rock stvar svih vremena

Na domaćoj rock sceni postoji ogromna rupetina. Između dva pola izvođača. Alternativnih koji prezru mainstream i ne mare za njega jer su na ovoj imitaciji scene i ekonomskoj bari zapravo sami sebi dovoljni.  Pogledati i posluhnuti pod tipski primjer Seven That Spells/Otrovna Kristina, Cojones, Punčke/Seven Mouldy Figs.

I onda postoji mainstream bratija koja korijene vuče iz friziranog hair metala i rocka kasnih 70.-ih i 80.-ih kada se drkanje solažama i vitlanje kosama i kardinalno vokalno fraziranje u visokim registrima smatralo kvalitetom. Posnuhnuti pod tipskim primjerom Opća Opasnost.

Izvukavši iz naftalina stvar Atomskog skloništa kada se još moglo zažmiriti na katastrofične lirske kretenarije o “paklenim vozačima” i slične metafore koje prolaze tek na C bajkerijadama, kultni rocker Pero i družba su pozvali Brunu Langera ne bi li iz naftalina (cca kraj Sedamdesetih) izvukli pjesme koje su onomad slovile kao hard rock povijest. I dok su znali podcrtati “Žuti kišobran” ili “Za ljubav treba imat dušu” kao sjajne tragove prošlosti tako su neki relikviji poput “Paklenih vozača” trebali zauvijek ostati zakopani tonama prašine jer ovolika glupost podvaljana kao rock and roll može proći samo kod publike apsolutno lišene ikakvog sluha i smisla i toka trajanja.

Ovo je klasični i konkretni primjer svega što NE treba činiti prilikom pokušavanja držanja rock and roll baklje i busanja se po maljavim prsima vičući “i ja sam rocker”. Da parafraziram Davida Bowiea iz uvoda u “Diamond Dogs”, punokrvnu i još uvijek svježu čistu rock and rol lstvar: “Ovo nije rock and roll, ovo je genocid”. Kad bi postojalo iole humanizma u tih ljudi, zatvorili bi vrata i taj estradizirani pristup rock and rollu izvodili samo u staračkim domovima pred publikom koja zbog slušnih aparata tu strahotu ne bi fizički mogla čuti. Tada bi jedina svrha postojanja ovakvog nečeg bila opravdana. Za sve drugo, šteta vremena kad je postojala Komsija za Šund – ovo bi razvalilo na vrhovima top lista Shit godine. Ma, desetljeća. (JA)

1/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame