Aktualno Festivali film inmediasres POP COOLTURA

Plastični Isus & Balkanska pita: Hommage Tomislavu Gotovcu


Sjećanje na filmskog i likovnog umjetnika koji je svojim radom obilježio kulturni život Zagreba oživjet će u programu zagrebačke scene Amadeo. Čaroban i uvijek zanimljiv svijet glazbe, književnosti i likovne umjetnosti Scene Amadeo ovih dana dobiva i filmsku dimenziju. Povodom 80. godišnjice rođenja zagrebačkog kulturnog velikana Toma Gotovca, u povijesnom Atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja tijekom sljedećih nekoliko dana održat će se projekcije njegovih filmskih djela koja su kroz desetljeća stekla veliku naklonost publike i kritike te dosegla kultni status.

U ovu će se tvrdnju posjetioci Scene Amadeo moći uvjeriti ovog četvrtka, 29. lipnja, kada će kroz program “Živjeti art” biti prikazani filmovi Balkanska pita Željka Radivoja i Plastični Isus Lazara Stojanovića, u kojem Tom Gotovac igra glavnu ulogu te zbog kojeg je redatelj tijekom režima bivše Jugoslavije bio osuđen na tešku robiju. Više zanimljivosti o značenju ovih filmskih uradaka iznijet će cijenjeni filmolog dr.sc Nikica Gilić.

Već sljedećeg dana, u petak 30. lipnja, na Scenu stupaju filmovi Toma Gotovca, od Prijepodneva jednog fauna iz 1963. koji predstavlja njegov umjetnički manifest, do filmova Pravac, Plavi jahač, Kružnica, Glenn Miller i Cesar Franck Wolf Vostell. Uvodno slovo o navedenim filmskim naslovima održat će filmski teoretičar i kritičar dr.sc. Hrvoje Turković.

No, Scena Amadeo ostavila je nekoliko filmskih poslastica i za srpanj. Tako će ove subote biti održane projekcije filmova Krajiška 29 Toma Gotovca i Željka Radivoja, Živjeti art Željka Radivoja i Dva muškarca i jedna žena Toma Gotovca, Milana Božića i Vlaste Delimar. Svoje viđenje stvaralaštva Toma Gotovca prisutnima će iznijeti povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, pjesnik i esejist dr.sc. Zvonko Maković te fotografi Mio Vesović i Ivan Posavec, koji su svojom kamerom zabilježili njegov performans Volim Zagreb iz 1981. godine.

Gotovčevo viđenje Zagreba, ljubav prema gradu u kojem je proveo većinu života i neponovljiva energija prema umjetničkom stvaralaštvu kroz Scenu Amadeo dobit će sasvim novi okvir. U slučaju kiše projekcije filmova prebacuju se iz Atrija Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Kinoteku.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame