Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz

Coldplay: Kaleidoscope EP – nastavak šarolikih sanjarenja između jave i prosjeka

Posljednji album Coldplaya, vjerojatno najvećeg benda na svijetu, izašao je prije otprilike dvije godine. Ponudio je obilje radijskih singlova i šarenih video spotova te je predstavljao potpunu karakternu suprotnost albumu ‘Ghost Stories’, koji je izgrađen na suzama prekinutog braka i naknadne retrospekcije. Oba albuma su bila poprilično polarizirajuća, distancirajući kritiku i fanove od davanja bezgraničnih pohvala. No ‘A Head full of Dreams’ je, za razliku od ‘Ghost Stories’, zaslužio negativnije osvrte. Album je ispunjen poprilično praznim pop pjesmama bez emotivne dubine. Iako jest poprilično obojan i veseo, ne izaziva željen osjećaj ekstaze jer se ne uspostavlja sirova, emotivna povezanost sa slušateljem.

Novi EP, ‘Kaleidoscope’, je sestrinsko izdanje prethodnom albumu. Mogu pretpostaviti da se većinski radi o pjesmama snimljenim u istim sesijama kao i ‘A Head full of Dreams’, te kao takve ne odskaču daleko od izvornog djela. EP se sastoji od pet pjesama, od kojih smo većinu već i čuli u obliku singlova, te predstavlja međuobrok Coldplay fanova u iščekivanju novog albuma (ako ikad dođe).

Sve započinje pomalo čudnom ‘All I Can Think About is You’ čiji dijelovi podsjećaju na prethodne faze benda. Pjesma ima lomljivu strukturu koja se mijenja svaku trećinu te kao takva može komunicirati sa starijim Coldplay slušateljima. ‘Aliens’ je također interesantna pjesma nastala u kolaboraciji s legendarnim ambijentalnim glazbenikom, Brian Eno, koja se vrckavom perkusijom i mjehurićastim elektroničkim slojevima sukobljava s EDM komponentama pokupljenim na suradnji s ‘The Chainsmokers’. Pjesma je u stalnom pokretu, gdje joj mnoštvo slojeva kordinirano putuje u istom smjeru. Rad jest slojevit ali nikako neuredan. ‘Hypnotized’ je mirna, lijepa pjesma za odmaranje duše i tijela. Minimalna u izvedbi ali maksimalna u stvorenoj atmosferi. Svojim osobinama bi se lako mogla sakriti u ‘Ghost Stories’ radi ambijentalne prirode i prozračnog vokala.

Daleko najlošija pjesma, koja drastično kvari sveukupni dojam, jest ‘Something Just Like This’. I dalje stojim da se radi o jednoj od najgorih i najlijenijih pjesama snimljenih ove godine, s neurednom vokalnom izvednom grčevitih stihova te banalnom i suviše simplističnom instrumentacijom dua koji nisu mogli odoliti kopiranju samih sebe (‘Roses’). Jedini iskupljujući segment jest gitara koja se pojavljuje pri kraju pjesme uz instrumentalni refren, ali prekasno. 

Sveukupno, iznenađujuće zadovoljavajuća kolekcija pjesama koja bi trebala vratiti želju za iščekivanjem budućih radova benda. No, to ne udaljava od činjenice kako ovo nije niti blizu odličnog projekta, zahvaljujući pojedinim pjesmama koje su ili previše udobne za vlastitu korist ili pak posve očajne. (Domagoj Jurić)

+ Aliens, Hypnotized, All I Can Think About is You

– Something Just Like This

6/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame