Aktualno Glazba inmediasres POP COOLTURA showbiz

Kraći esej o novom albumu Lane Del Rey

‘Lana Del Rey je samosvjesnija negoli na bilo kojem svojem albumu do sada’, napisala je Roisin O’Connor u recentnom prikazu ploče ‘Lust for Life’ za britanski The Independent. I na taj način poentirala priču o kolekciji pjesma koje sanjivo teku, propituju i otvaraju vrata na mjestima koja – zajedno s kraljicom glazbene vintage pojavnosti – možda potiskujemo tamo negdje u našoj unutrašnjosti. 

‘Prethodna četiri albuma pisala sam za sebe, ovaj je nastao za moje obožavatelje’, zabilježio je Rolling Stone u trenucima kada je njujorška glazbenica tijekom veljače ploču najavljivala singlom ‘Love’. U međuvremenu je posložen materijal od šesnaest pjesama s estetikom koja donosi ‘senzibilitet prošlih vremena s osjetom budućnosti’ na, podvući će Billboard‘albumu koji najviše do sada donosi istinsku Lanu Del Rey’.

Lanu je lako zavoljeti i prigrliti njezin opus. Jer iskrenost koja, stihom i melodijom, nemilice teče iz njezinih pjesama toliko je prirodna i diskretno ljupka da joj je – premda se ponekad čini odveć tamnom i pretjerano melankoličnom – nemoguće pobjeći. Takav je i njezin peti studijski album – prodoran i istraživački, ispunjen samoispitivanjem. Na njemu nalazimo tragiku romanse, životne promjene, zaljubljivanje u rock zvijezdu, proživljavanje ljubavne prevare, bijegove i pronalaženja. Ali i brigu oko zveckanja oružjem u Sjevernoj Koreji i tematiziranje situacije u današnjem američkom društvu. Sličice prijateljstva, putovanja, bojazni i osjećaja toliko su stvarne da se ponekad pitate priča li glazbena junakinja pokoju potisnutu storiju iz vašega života ili vrti slike iz odgledanih kino filmova.

Svakako, vlasnica tetovaže ‘trust no one’ zadržava diskrecijsko pravo vlastitu samosvijest zaogrnuti melankolijom uspavanke i nizom detalja burne unutrašnjosti. One unutrašnjosti koju duguje sklonosti metafizici i obožavanju poetskog djela Walta Whitmana.  Stoga se, pripremajući se za beskrajno ljetno glazbeno putovanje akordima albuma ‘Lust for Life’, opskrbite spremnošću za prepoznavanjem detalja. Onih detalja koji će vas povesti u propitivanje samoga sebe. I istaknuti žudnju za životom, toliko svojstvenu Lani Del Rey.

Goran Komerički

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame