Aktualno film inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

Valerijan i grad tisuću planeta (L. Besson) – predugi film za uživanje svih čula, osim mozga

Francuski akcijski vizionar, redatelj i poslovni čovjek kojem je najveća životna želja biti Stevenom Spielbergom ili mutantom njega i Jamesa Camerona, Luc Besson nakon “Petog elementa” napada ponovo na sva vaša čula i osjetila. Od čovjeka koji je smislio odlične akciće “Nikitu” i “Leona: Profesionalca” i koji se kasnije pretvorio u ambicioznog europskog amalgama spomenutim hollywoodskim maštotvorcima pa je u sci fi šarenilu počeo masturbirati po vizualijama nauštrb priče i fascinirati formom bez sadržaja. File under “Peti element”. Koji je uz Millu Jovovich uzeo puno kult statusa u nastojanju pariranja Hollywoodu po njegovim pravilima. U dosta sfera to mu je i uspjelo.

Akciće je nastavio potpisivati produkcijski kad je stavio pečat na uspješnu “Taxi” i “Taken” franšizu dokazavši kako ima sjajan nos za žanrovske filmove i čiste adrenalinske kompilacije svih ameropoznatih elemenata i segmenata Hollywooda.

U međuvremenu Bessonu se redateljski desila i “Lucy”, akcijski pokušaj povratka superjunakinjama u kojima je Scarlett Johansson bila sjajna i paradigma je mogla biti pretvorena u vrhunski akcijski triler da se nje desila Bessonova potreba za monumentalnošću i objašnjenjem postanka svijeta utoliko da su je odveli u karikaturu. A onda se desio i Cameronov “Avatar”. I “Avengersi” i “Fantastična četvorka” i “Čuvari galaksije”. I puno prostora i mjesta po kojima se Bessonova ambicija želi utkrivati.

I izmaštao je svijet “Valerijana”. Koji je negdje između Minimoja, Petog Elementa i Avatara. Vizualno fascinantana dvosatna epopeja u kojoj je svega previše. Likova, efekata, vremena. Samo je premalo sadržaja. Valerian (Dane DeHaan) i Laureline (Cara Delevingne) su specijalni vladini agenti zaduženi za održavanje reda u cijelom svemiru. Valerian ima u planu romantičnu vezu sa svojom partnericom Laureline, međutim  ona će ga odbiti zbog njegove opsežne prošlosti sa ženama. Pod direktivom Zapovjednika (Clive Owen), Valerian i Laureline su poslani na misiju u međugalaktički grad Alpha, rastuću metropolu koja je sastavljena od tisuću planeta. Alpha ima sedamnaest milijuna stanovnika koji su ujedinili svoje talente, tehnologiju i resurse za dobrobit svih. Međutim, nemaju svi na Alphi iste interese i ciljeve; nevidljive sile će dovesti cijeli grad u veliku opasnost. I tada kreće akcija. Koja je povremeno samo radi impresionizma samoj sebi svrha, ponekad dostatno unapređenje Bessonovih maštarija. O glum i vizualnim efektima nije suviše potrebno jer ne dozvoljava se pretjeranog prostora mladim tumačima i nositeljima drame. Svako toliko neka kričavost bere pažnju. Aha, bitno za znati, Rihanna ima veliku ulogu. Pa tko voli, nek pop kultura izvoli.

Suma sumarum, Luc Besson je snimio najskuplji francuski film svih vremena  u čiju se je promociju i marketing agresivno ulupana trećina budžeta jer se isšlo na privlačenje pažnje pop corn publici žednoj i gladnoj blockbustera koji će zaboraviti trenom izlaska iz kina. Radi se o filmu napravljenom po principu “da sva čula uživaju”. Osim mozga. (JA)

5/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame