inmediasres mediji Politička aktuala POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO TOP VIJEST

Porez pada, pada i vlada

Porez na nekretnine, koji će se plaćati od 1. siječnja 2018. godine izazvao je veliki otpor u javnosti. Građanski neposluh i nezadovoljstvo potezima Vlade u Hrvatskoj nerijetko bude samo formalno i revolucionarno na društvenim mrežama. No, od najave uvođenja poreza za nekretnine sve je veći negativni odjek u javnosti građana nezadovoljnih potezima Vlade. Tako se Udruga poreznih obveznika Lipa organizirala i do sada je prikupila više od 100 000 potpisa protiv uvođenja poreza na nekretnine. Radi se o osobama koji su dali podršku tj kontru ovom “pljačkaškom” nametu, kako onih prikupljenih online, tako i onih pristiglih poštom i e-mailom.

“Hrvatska ima puno više protivnika ovog poreza, te pozivamo na daljnje potpisivanje peticije. Isprintajte formular baki, starom rođaku ili susjedima u zgradi, slikajte i pošaljite mailom”, poručuju iz Lipe.

“Do kraja prošloga tjedna Vlada je tvrdila da će komunalna naknada od 1. siječnja 2018. prerasti u porez na nekretnine, ali sada se u Nacrtu prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu pojavljuje novi namet – građevinska renta. Kako je građevinska renta zapravo zamjena za postojeću komunalnu naknadu, porez na nekretnine predstavlja potpuno novi namet za porezne obveznike. Lipa podsjeća da uvođenje poreza, za razliku od dosadašnje komunalne naknade, donosi i novi izračun – osnovica za porez nadopunjuje se procjenom vrijednosti nekretnine temeljem godina gradnje/rekonstrukcije, odnosno stanja. Kad svemu rečenom dodamo opću sklonost politike da jednom uvedenom porezu tijekom godina poveća poreznu stopu, naše odlučno NE ovom novom nametu ne može biti jasnije. Lipa naglašava da 88% hrvatskih građana živi u vlastitom stambenom prostoru, stoga će ovaj porez pogoditi najšire slojeve stanovništva. Nemogućnost plaćanja novih troškova izbacit će na tržište brojne nekretnine, što će za posljedicu imati pad vrijednosti nekretnina i ukupnog bogatstva građana. Isto tako, posljedica ovog nepravednog poreza bit će i pad aktivnosti u građevinskom sektoru koji je tek ove godine počeo pokazivati znakove oporavka nakon katastrofalnog potopa koji je doživio izbijanjem krize. Nadalje, porez na nekretnine uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana, jednom u trenutku ulaganja u kupnju, gradnju i održavanje nekretnine, ponajviše kroz PDV i porez na dohodak, a drugi puta kroz porez na nekretnine. Budući da je porez godišnji i ponavljajući, on predstavlja opterećenje vlasnika do njegove smrti, nakon čega prelazi na njegove nasljednike, i tako u nedogled. Pozivamo Vladu da odustane od uvođenja ovog poreza i okrene se nastavku porezne reforme s ciljem smanjenja poreznog opterećenja građana”, upozoravaju iz Lipe.

Vlada RH i ministar Marić pažljivo osluškuju puls naroda, pa ako se pretvori u trajno nezadovoljstvo, moguća su padanja. Koga čega vidjet ćemo.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame