inmediasres mediji Politička aktuala POLITIZAM

Odgađa se uvođenje poreza na nekretnine: Plenkovićev jeftini populizam

Premijer Hrvatske Vlade Andrej Plenković gostovao je sinoć u Dnevniku HRT-a, gdje je komentirao aktualne teme između kojih se najvrućljom doimala – porez na nekretnine.

“Osluškujemo bilo naroda, premda treba napomenuti da je ovaj porez, u okviru zakona o lokalnim porezima, prošao raspravu u Saboru kao dio paketa porezne reforme još prošle godine. No, zaključak razgovora s ministrom financija i drugima u Vladi jeste da je potrebna dodatna pedagogija, ne samo građana već i lokalne samouprave, jer je cilj ovog poreza da bude prihod samoupravnih jedinica. Radi se o svojevrsnom pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente. Prevladava stajalište, nakon dodatne analize, da se predloži odgoda poreza za dogledno vrijeme – dijele ga i naši partneri. Treba pomoći samoupravi i smiriti tenzije. Ovakvi porezi postoje i u drugim zemljama, Hrvatska je u komparativnoj analizi najniža, ali s obzirom na kulturu vezanosti za nekretnine i raspravi koja nije pojašnjena – odgoda će biti najbolje rješenje”, kazao je Plenković.

Na dugi ili kraći rok, bilo koja varijanta u pitanju radi se o novom populističkom konceptu patentiranom još kod prednika mu Sanadera.

Prvo se prevari narod za izborna obećanja, potom mu se nametne nešto što je kontraproduktivno, a kad se odustane od tih mjera pod pritiskom nezadovoljstva naroda, onda se na konto “slušanja bila naroda” skupljaju jeftini politički bodovi.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame