Aktualno Glazba inmediasres POP COOLTURA Tehnologija

Soundpainting

„Soundpainting zahtjeva od izvođača odmak od poznatog i predvidivog, te posvetu svakom pojedinačnom kreativnom činu bez znanja o tome kuda vodi“.

Soundpainting je univerzalni multidisciplinarni znakovni jezik za skladanje u realnom vremenu, namijenjen glazbenicima, plesačima, glumcima i vizualnim umjetnicima. Koncipirao ga je Walter Thomson 1974. godine i razvija se do danas. Trenutno obuhvaća više od 1200 znakova, koje skladatelj – soundpainter pokazuje kako bi proizveo specifičnu reakciju izvođača. Soundpainter stoji ispred grupe izvođača te rukama i tijelom pokazuje niz znakova koji označavaju specifičan ili aleatoričan materijal koji ansambl (grupa izvođača-improvizatora) treba proizvesti. Reakcije izvođača (ansambla) soundpainter dalje usmjerava i tako uobličava kompoziciju. Soundpainter – skladatelj/dirigent – sklada u realnom vremenu i oblikuje kompoziciju po vlastitoj želji. Ponekad može predvidjeti reakciju pojedinog izvođača, često puta ne. Specifičnost i slučajnost dva su osnovna elementa kojima se služi. Znakovi soundpainting jezika koriste se kroz sintaksne upute TKO, ŠTO, KAKO i KADA. Postoji puno vrsta znakova, i dok neki označavaju specifičan izvedbeni materijal ili stil, drugi označavaju brzinu razvijanja ideje, način izvedbe, ulogu u ansamblu, aleatorički koncept, disciplinu, poziciju na pozornici, kretanje, ponašanje, karakter itd. Soundpainting zahtjeva od izvođača odmak od poznatog i predvidivog, te posvetu svakom pojedinačnom kreativnom činu bez znanja o tome kuda vodi. Jednako je nepredvidiv za izvođača-improvizatora  kao i za skladatelja-soundpaintera, koji uvijek sklada samo s onim što se dogodi u trenutku. Rezultat su dinamični dijalozi između skladatelja i ansambla, odnosno, spontane real-time kompozicije u čiji uzbudljivi nastanak na vrlo jednostavan način može biti uključena i publika.

Soundpainting by W. Thompson workshop

Udruga Studio Kapula poziva glazbenike i soundart izvođače (profesionalne/amaterske, akademske/samouke, eksperimentalne/klasične, jazz/rock, profesore/studente) da se prijave na besplatnu sedmodnevnu radionicu Soundpaintinga. Radionica će se održati u koncertnoj dvorani udruge „Rondo Histriae“ u DC „Rojc“ u Puli, od 26. 08. do 01. 09. 2017., svakodnevno od 14 do 17 sati. Prezentacije radionice biti će 01. 09. u 17 sati.

Radionica Soundpaitinga koncipirana je u 2 segmenta: edukativni i izvedbeno-performativni. Edukativni ima za cilj  kognitivno usvajanje 1. i 2. stupnja vokabulara znakovnog jezika(što odgovara sadržaju Soundpainting workbook-a 1 i 2), a izvedbeno-performativni, primjenu novostečenih znanja u kontekstu kreativnog čina – procesa „real-time“ skladanja.  

Polaznici sudjeluju u dvostrukoj ulozi: kao soundpainteri (skladatelji), te kao izvođači – (improvizatori u ansamblu). Stečeno znanje primjenjivat će  u formi etida (didaktičkih vježbi), zaključno skladajući autorske soundpainting kompozicije na prezentaciji Radionice.

Voditelj radionice je Neven Radaković, akademski dirigent, diplomirani  glazbeni teoretičar i pedagog, skladatelj, umjetnički voditelj APU-a (Postmodern Art Ensemble) i Soundpainting  Platforme Pula, koji od 2010. vodi radionice i seminare o suvremenim umjetničkim praksama sa naglaskom na Novu glazbu, Soundpainting, glazbeni teatar, intuitivne glazbene prakse, eksperimentalnu i improviziranu  glazbu, te „real time“ kompoziciju.

Radionicu organizira Udruga Studio Kapula uz financijsku podršku Upravnog odjela za kulturu grada Pule. Prijavite se.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame