Aktualno autorski tekstovi inmediasres KOLUMNIZAM mediji POP COOLTURA

Dubrava calling, vol 10: Ljetne jutarnje video konferencije, Puhovi, Jajo, Hus, Maja i ostali

Na jutarnjoj video linkom konferencijskoj kavi u Dubravi, svi smo bili šokirani mogućim razvodom Brankice i Mladena, njenim nastojanjem da po tko zna koji put (više čak i od oproštajnih turneja Parnog Valjka) podnese zahtjev za razvod braka. Svaki put je odustala, no jednom će, logično, i ustrajati. Sjetih se Prebogatog kako je bio oduševljen njegovim pjevanjem kad se ženio, Mladen nije mogao stajati na nogama od pića, ali je sve svatove svojom pjesmom digao na noge! Napaćeni kaže da je odrastao u obitelji i okruženju gdje je razvod nemoguć, svatko svoj križ neovisno o zajedničkoj sreći ili nesreći nosi do smrti. Prepošteni kaže da njegova nije nikad ni mislila na razvod, pa ona je porijeklom sa hercegovačkog krša, no na ubojstvo vjerovatno često. Važno je biti sretan, onda te i sunce prati, dodah, znajući da sam tu misao danas negdje pročitao u novinama. Napaćeni je samo prokomentirao – Ti si najcrveniji uvijek među nama bio, malo toga si spreman do smrti nositi. Nagnao me na razmišljanje.

***

Obzirom da su Napaćeni i Prepošteni na moru, Dubrovniku i iza 9 sela, jutarnja je kava video konferencijska. Napaćeni kaže da je u najljepšem gradu na svijetu gužva, pravi Babilon, obaraju se svi turistički rekordi. I u Skradinu, Nacionalnom parku Krka, dodaje Prepošteni, nemaš gdje ni jahtu vezati, a u restoranu sa ribljim specijalitetima i poznatim crnim rižotom od sipe, mjesto možeš dobiti samo ako poznaješ gazdu, što smo Napaćeni i ja pravilno protumačili – Prepošteni je izvrstan sa gazdom. Zašto onda u medijima stalna kuknjava i prosipanje žuči zapitah obojicu? Ispada da je Hrvatska najgora zemlja za živjeti kad njih čitaš, a kad im pogledaš stranice na facebooku vidiš da se voze na jahtama kao Prepošteni, da ljetuju u Dubrovniku kao Napaćeni i da imaju novaca i imaju s čim. Jal je to brate, i žal za vremenima kad su samo oni to mogli, djeca crvene buržoazije, u demokraciji su jednake prilike svima, kaže mi Napaćeni. Prepošteni je svoju zavidnu situaciju stekao legaliziranom prevarom, kako je sveti Toma Akvinski nazivao trgovinu, dok je Napaćeni teški i mukotrpni rad okrunio brakom sa Mambom, vladaricom poslovnog svijeta i stanovnicom Dubrovnika, hrvatske Atene. Oni su uspjeli, ni ja se ne žalim, radim posao koji volim, okružen ljudima od kojih i u ovim godinama učim, i trudim se optimizmom poništiti ljude koji samo crnilom opisuju našu zemlju i ljude. A bolje bi im bilo da su sretni i da jedu crni rižoto od sipe…

***

Prije par godina sjedim s Pervanom u kafiću Jadran filma, kad kroz zatvorena sporedna vrata bezuspješno Jajo pokušava ući unutra. Gestikulacijom traži od Pervana da mu otvori vrata, a ovaj ga pogleda nemoćnim pogledom i zaviče :” Hus, moraš okolo, Hus, okolo!!! Hus, ne tu, okolo!”. Nisam Hus, procijedi Jajo kroz zube, on je na stotoj zadnjoj oproštajnoj turneji!!!

***

Kult mi Maja Sever, kad nema lažnog haškog svjedoka i još lažnijeg svjedoka protiv studenata u hrvatskom proljeću Žarka Puhovskog, onda je tu Nenad Puhovski, njegov brat, koji HRT prvo proziva da devedesetih nije ništa vrijedno proizveo pa je za osnivanje i rad svog Factuma dobio Soroševu pomoc, da bi sad trazio od tog istog HTV-a da ga financira?!

Najbolje je taj bivši partijski cenzor sam o sebi govorio kada je opisivao kako je skraćivao jedan film o James Bondu, gdje je prije prikazivanja filma u kinima isjekao scene u kojima Bond gađa komunističke vojnike hicima ravno u crvenu zvijezdu. Nije to mogao trpiti, ali danas voli i kune iz HAVC-a i svih drugih državnih izvora, a Maja Sever mu na HRT-u daje po stoti put ulaznu kartu. Zašto Hasanbegović? Zato!

***

Kaže premijerka Srbije kako ne razumije kako netko može slaviti Oluju? Pokušat ću joj pojasniti, neka zamisli kako bi sretno, slobodno i puno bolje živjela i radila na dobrobit srpskog naroda i građana Srbije da joj u par dana, kao nama 1995., tipovi poput Vučića, Šešelja, Dačića i Nikolića pobjegnu iz zemlje.

Vjekoslav Drnić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame