Aktualno inmediasres mediji POLITIZAM POP COOLTURA

Osoba tjedna: Maja Sever – žrtva politiziranja ili “žrtva” politiziranja?

HTV je u najavi nove programske jesenske sheme najavio reduciranje nekih dosadašnjih emisija i zamjenu onima koje odgovaraju trenutnom političkom, religijskom i društvenom raspoloženju ili neraspoloženju u zemlji.

Između ostalih promjena najavljeno je skidanje emisije “Hrvatska uživo” koja je 13 godina na Prvom programu HTV-a donosila priče iz svakodnevnog života, kulture, inih tematskih prostora bliskih malom građaninu. Ta je objava revoltirala određeni dio gledatelja koji su organizirali online peticiju protiv ukidanja emisije, dok se drugi dio postavio likujući jer smatraju Maju Sever, jedno od zaštitnih lica emisije, zapravo ljevičarski nastrojenom novinarkom koja je promovirala isključivo istomišljenike  zagovornike svoje političke opcije.

Trenutno se program politizira prema desnije i crkveno usmjerenijim gledateljima. S obzirom da je postava vodstva HTV-a svih godina državne samostalnosti bilo uvijek prvenstveno političkih kadroviranja i podobnosti daleko više nego isključivog profesionalizma, čudno je kako se danas čude kad desnica na poziciji miče ljevičarske pijune, a kad je ljevica birala činila je to s desno orijentiranim novinarima. Objašnjenje ukidanja emisije je da je prepolitička za poslijepodnevni termin. Koje je moglo biti i da nema dovoljno krafni i crne kave u redakciji, sasvim je svejedno što piše i zašto piše. Kad je političke volje uvijek se nađe razloga maknuti nekog s pozicije kad se smeta poglavarstvu.

Tako je bivši ministar uprave Arsen Bauk, koji recimo nema neke osnove pristojnosti pa ne odgovara na naša višemjesečna nastojanja s da ili ne odgovorom na upite naših suradnika i zamolbe za intervjuom, osjetio potrebnim dati joj podršku riječima: “Promovira propalu totalitarističku ideologiju i mrzi sve hrvatsko”. Kako je u jednoj epizodi Velog mista rekao Josip Genda “Tek sam sad ponosan na našega Duju, sad vidin da je pravi čovik.. `apsidu samo najviđenije, najboje, najpametnije jude u Gradu. Auštrija ga se boji, Car ga se boji…”. Ili Jadranka Kosor koja je pak svoj Twitter iskoristila da istakne kako je Maja za vrijeme rata bila na svim crtama bojišta i odatle izvještavala (jer je to bitna informacija da branitelji znaju kako ona nije crveni đavao), a mnogi su postovi i reakcije podrške za vraćanje emisije koja se osim promoviranja političkih ideologija bliskih spomenutih urednici bavila socijalnim pitanjima i problemima malog čovjeka.

Nakon nastupa Pavle Kalinića u njenoj emisiji došlo je do priličnih odjeka u javnosti vezano za sukob desno – lijevo, no izgovorene su neke paušalne ali prilično iskričave činjenice koje očito nije bilo lijepo čuti određenom broju odlučujućih.

Maja se oprostila od uredničke i novinarske uloge na toj poziciji postom na Facebooku koji prenosimo u cijelosti: “HVALA
Gotovo 14 godina ove emisije omogućilo mi je da upoznam prekrasnu Hrvatsku. 
Toliko hrabrih, odvažnih i pametnih ljudi koji su pomicali zidove i mijenjali svijet. 
Toliko umjetnika koji vjeruju u svoju umjetnost i ne odustaju. Sportaše koji ne traže reflektore i crvene tepihe, nego iskreno vole i uživaju.
Toliko mama i tata koji će okrenuti zemlju u suprotnom smjeru kako bi pomogli svojoj djeci.
Djecu koja su pametnija od nas i na koje smo tako ponosni.
Uporne, nepotkupljive borce koji se ne boje.
Danas imamo njihove poruke podrške koje nam potvrđuju da smo radili dobro.
I važno je reći da sam radila s ekipom s kojom bi u svaku borbu ušla mirno i sigurno.
Facebook nema tu opciju da vas sve tagiram, pa ovako šaljem jedno veliko hvala.”

Otkazivanja i ukidanja nikad nisu bila najbolje rješenje i najbolja opcija, naše društvo na žalost nije još uvijek dovoljno zrelo imati dovoljno sluha za političke neistomišljenike, premda u slobodnom i profesionalnom novinarstvu osobni stavovi novinara nikad ne bi trebali utjecati na njihove izbore gostiju, promoviranje društvenih vrijednosti i slične uredničke poteze. No, otkaz i ukidanje emisije svakako nije adekvatno rješenje. Samo ne čudi. Lijevi miču desničare, desni vraćaju ljevicom. Sutra će biti isto. Dobrodošli u Hrvatsku. (IH)

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame