Aktualno Food & Drinks inmediasres POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA

Šta nas briga što nema mira, bitno da je Paškog sira: Je li najbolji na svijetu?

Na prestižnom gurmanskom okupljanju svjetskih ljubitelja sireva u engleskom gradu Somersetu održano je natjecanje u kvalitetu sireva.

Na istom sajmu sireva dodjeljuje se i nagrada Global Cheese Award koju je ove godine odnio Paški sir čime je proglašen najboljim ovčjim sirom na svijetu za tekuću godinu. Originalni proizvod paških sirana je dobio zlatnu medalju za najbolji sir proizveden od ovčjeg mlijeka i  za najbolji specijalitet napravljen od ovčjeg mlijeka, a kombinacija spomenutih nagrada značile su Paškoj sirani osvajanje priznanja za najbolji ovčji sir na svijetu.

Uspjeh je tim veći jer su pred dvije godine na istom natjecanju osvojili treće mjesto i brončanu plaketu, pa je napredak uočljiv. To nije jedino svjetsko priznanje obzirom da je lani u studenom Paški sir osvojio nagradu Super Gold čime je proglašen najboljim sirom srednje i istočne Europe na natjecanju u španjolskom gradu San Sebastianu.

No, kako poslovično sumnjičavi Hrvati vole znati što je i kako je najbolje, istraživali su natjecanja tog tipa, pa tako izvor koji je htio ostati anoniman navodi kako je na stranicama odnosnog natjecanja osim spomenute navedeno još veliki broj nagrada te izražava sumnju da se nagrade na tim natjecanjima ne zaslužuju isključivo prema kvaliteti već se uz plaćene kotizacije za sudjelovanje, pa se zapravo dobivaju, zaključujući: “Poanta takvih “natjecanja” je da svaki sudionik dobije neku medalju koju će onda prikazivati kao nešto jedinstveno jer se za medalje i učestvovanje plaća kotizacija. A takvih Vam je natjecanja na desetke svake godine. Sistem je ovakav; organizatori od uplata skupe značajnu lovu, podjele puno medalja i na kraju su svi zadovoljni. Imate puno najboljih na svijetu.”. Nije nelogično ni to razmišljanje.

Ali ostajemo pri ponosu za domaći proizvod i podršci uspjehu na dotičnim manifestacijama. Jer, domaće je domaće.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame