inmediasres mediji POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA

Prosvjed prvi: Kontra ukidanja TV emisije “Život uživo”

Uslijed ukidanja emisije HTV-a „Hrvatska uživo“ HND u petak, 15. rujna, u 9:00 sati organizira prosvjed ispred zgrade Hrvatskog sabora na kojem će se izraziti nezadovoljstvo zbog neargumentiranog ukidanja emisije koje navode kao posljednji u nizu napada na Ustavom zajamčena prava javnosti da bude izvještena o svim zbivanjima u društvu, te na pravo osobe na slobodu izražavanja i mišljenja.

“HND organizacijom prosvjednog skupa želi još jednom javno upozoriti da je neophodno hitno ustanoviti zadovoljavajuće profesionalne standarde na javnoj televiziji. Povratak emisije „Hrvatska uživo“ u program HRT-a, koji ovim prosvjedom zahtijevamo u ime novinarskih profesionalaca i čitave hrvatske javnosti, neminovan je prvi korak u tom smjeru. HND organizacijom prosvjednog skupa želi još jednom javno upozoriti da je neophodno hitno ustanoviti zadovoljavajuće profesionalne standarde na javnoj televiziji. Povratak emisije „Hrvatska uživo“ u program HRT-a, koji ovim prosvjedom zahtijevamo u ime novinarskih profesionalaca i čitave hrvatske javnosti, neminovan je prvi korak u tom smjeru. Podršku prosvjedu dale su i međunarodne novinarske organizacije na čelu s Europskom federacijom novinara, a na ukidanje emisije „Hrvatska uživo“ reagirale su mnoge organizacije civilnog društva, skupine građana te pojedinci, uključujući i pisma vodećim političarima te poruke na društvenim mrežama. Pokrenuta je i peticija pod nazivom “Želimo ostanak emisije Hrvatska uživo” koju je dosad potpisalo oko 5 tisuća ljudi.

Osim Hrvatskog novinarskog društva, koje je jučer priopćenjem osudilo ukidanje emisije i verbalni napad na novinarku Maju Sever, na ukidanje emisije reagirao je GONG, uputivši pismo saborskom Odboru za medije u kojem navodi kako je “Hrvatska uživo oaza novinarstva u bespućima programa javne televizije, koja se redovito nalazi pod neslužbenim šikaniranjem vlastite kuće”. Podrška je stigla i od inicijative “Pomozimo djeci s invaliditetom” koja ističe da je emisija kontinuirano i sustavno pratila njihove aktivnosti od početka njihova djelovanja, kojim su nastojali poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama i osoba s invaliditetom. Osim navedenh emisiju su podržali i Zaklada Solidarna, Centar za mirovne studije, inicijativa Are You Syrious, Udruga Riječko srce, Zagreb Pride, VoxFeminae, Udruga roditelja Oko, Savez samostalnih sindikata Hrvatske te brojne druge udruge. Podrška je stigla i od brojnih oporbenih zastupnika i političara, a SDP je najavio da će zatražiti sazivanje izvanredne sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na temu stanja na HRT-u”, stoji u priopćenju HND-a.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame