Aktualno autorski tekstovi inmediasres KOLUMNIZAM POP COOLTURA showbiz Tehnologija

Showaround – postanite turistički vodič u par klikova

Nedavno mi frend prepričava kako je poveo par kolega u kratku turističku šetnju gradom. Stali su u blizini katedrale, krenuo je pričati neke zanimljivosti o svećenicima i prostitutkama i u jednom trenutku primijetio je da ga sluša skupina od 30ak ljudi. Sigurno ste primijetili da je zadnjih dvije godine Zagreb krcat turistima, a nije rijetkost vidjeti skupine u pratnji turističkog vodiča.

Kako je sve u Hrvatskoj podložno propisima birokrata državnih ureda, iste stvari vežu se i uz turističke vodiče. Da bi ste postali licencirani vodič, država vas tjera na tečaj. Ako imate sreće da nađete neku povoljnu ponudu ili da vas HZZ pošalje na prekvalifikaciju (što je ravno čudu), bez brige, tu nije kraj za državu jer vam slijedi dodatna uplata za licencu. Prema nekim izvorima, dvije do tri tisuće kuna, tri dana nastave i terenskog rada i licenca je vaša. Ni tu nije kraj ograničenjima. Naime, licenca vam vrijedi isključivo za županiju u kojoj ste licencirani. U prijevodu, za svaku županiju morate dodatno platiti do 3000 kuna te obavljati terenski rad. Početkom godine, bilo je najavljen novi zakon koji je trebao omogućiti stranim vodičima obavljanje posla na teritoriju države, ali se udruga turističkih vodiča izborila da i njih reguliraju kroz stručne ispite. Dakako, izborili su se da licence jedne županije vrijede i dalje samo za tu županiju. Priča o turističkim vodičima nevjerojatno podsjeća na onu o Uberu i taksistima, i u otporu lokalaca i o regulacijama i ograničenjima države.

A onda je došlo vrijeme za promjene. Mladić imena Linas Sablovskis razvio je aplikaciju Showaround koja omogućuje lokalnim stanovnicima priliku za dodatnu zaradu, a turistima pogled grada iz očiju lokalaca. Naime, to je doslovno tržnica za privatne ture na kojima doista možete upoznati grad i ljude u njemu, a opet, možete prilagoditi aktivnosti prema vašim interesima. Aplikacija vam omogućuje značajku Putovanja, pri čemu možete izraditi putovanje do sljedećeg odredišta i primati ponude lokalnih stanovnika s prijedlozima za vaš posjet. Ovo je jednostavniji način planiranja putovanja, jer jednostavno odabirete ponude koje vam se sviđaju. Aplikacija vam nudi ocjenjivanje korisnika i ostavljanje review-a.

Aplikacija je startala prije dvije godine i do sada je već pokrila skoro sve glavne gradove Europe koja im je ujedno i glavno tržište.

Showaround je user-friendly, vrlo jednostavna za registraciju, bilo da ste vodič ili turist. Cijene su unaprijed istaknute, profili vodiča su odlično uređeni. Otprilike možete vidjeti sve moguće destinacije po kojima će vas vaš vodič provesti, ali i ponuditi neke dodatne informacije (preporuke restorana, parkova, klubova).

Zato, ako se snalazite po gradu, nemate problema sa stranim jezikom/jezicima i imate malo vremena, preporučujemo vam Showaround.

https://www.showaround.com/

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame