Aktualno Celebrities inmediasres POP COOLTURA showbiz Sports

Umro je Jack La Motta: Pravi “razjareni” bik

U New Yorku je u 95. godini života od upale pluća preminuo veliki boksački šampion Jake LaMotta. Do smrti je bio najstariji živući boksački prvak, a svijet ga pamti po biografskom filmu “Razjareni bik” (The Raging Bull) Martina Scorsesea u kojem ga je glumio Oscarom nagrađeni Robert de Niro.

Rođen je 1922. u Bronxu, New York. Boksati je počeo od malih nogu u organizaciji mečeva pod očevim pokroviteljstvom, što se proteglo i kroz tinejdžerski period. Nakon što je odbijen prilikom odlaska u vojsku LaMotta se posvetio profesionalnom boksu, a za start slave čuvena je njegova trilogija protiv Jimmya Reevesa. Prvi dva meča je LaMotta izgubio sudačkim odlukama, a zbog jedne od tih izbila je masovna šora u dvorani, dok je treći puta LaMotta slavio nokautom. Nakon etabliranja imena 1942. ulazi u ring s Sugar Rayom Robinsonom, s kojim se susretao šest puta od čega je LaMotta slavio samo jednom, ali ga Sugar ni jednom nije bacio na brisanje poda. 1949. je pobjedom nad Francuzom Marcelom Cerdanom postao svjetski prvak. Titulu je obranio pet puta, no 1951. ga skida Sugar Ray prekidom u 13. rundi. LaMotta poslije poraza odlazi u polutešku kategoriju gdje nastupa još iduće tri godine i onda se umirovljuje. U trinaest godina karijere je ostvario 83 pobjede i 19 poraza, a borio se od 1941. do 1954.

Nakon života blizu mafije i Hollywooda te objavljenih memoara 1970. početkom Osamdesetih Scorsese snima film po toj knjizi a De Nira je za boksačke scene trenirao sam LaMotta. Nakon boksačke karijere je nastupao i kao stand up komičar, glumio u desetak hollywoodskih filmova ne odrekavši se hedonizma kao životnog mota. Ženio se sedam puta iza sebe ostavivši dva sina i četiri kćeri.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame