autorski tekstovi Kritike Politička aktuala POLITIZAM

Čini se da ‘obitelj’ postaje moneta kojom će se opako trgovati!

Tko je crna ovca u obitelji? foto IL

U članku prvom Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, na što ste vrlo vjerojatno ovih dana naletjeli u medijima doista stoji da – “U smislu ovog Zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive.

Ne znam koje su točno beneficije koje ‘obitelj’ donosi, jer ni u kinu ni u ZOO-u ne traže obiteljsku iskaznicu –pa mi ovakva definicija na prvu i nije baš smislena. No, kako se u našoj maloj državici velikih moralista ovakve stvari ne događaju slučajno — sasvim je jasno kako su u zakon penetrirali razni dušebrižnici iz redova klera, željeći pod svaku cijenu osigurati katoličko čudoređe i izbaciti svaku pomisao da bi — je li –pederi i lezbe mogli biti obitelj! Pri tome su, vidi vraga, malo zeznuli svoju braću heteroseksualce koji zbog raznih situaciju u životu ostadoše bez djece, ili roditelja. Pa se, barem prema ovakvom prijedlogu Zakona takvi od toga trenutka više ne smatraju obiteljima. Zanimljivo, obiteljima se ne smatraju ni bračni parovi bez djece, što je lagani špotanac svima koji koriste kontracepciju kod spolnih odnosa. Kao da zakonodavac svojim ‘ovčicama’ želi poručiti — bit ćete obitelj kad naštancate đecu!

Zanimljivo, u definiciji obitelji ne stoji da majka i otac s djecom moraju biti vjenčani. Čini se kako se zakonopisac ipak nije usudio dirati u ovo područje, svjestan da ima sve više razvedenih ili neoženjenih kao direktne posljedice višestoljetne indoktrinacije katoličkih vrijednosti. No, obzirom na riječi ministrice Nade Murganić koja je izjavila da “treba zaštititi obitelj, djecu, brak” nije nemoguće da u konačnom prijedlogu zakona dodatno pojasne što obitelj je, a što nije. Ili pak jednostavno ostave slobodan prostor nekoj budućoj ustavnoj inicijativi Željke Markić i njenih idolopoklonika.

U žestokim raspravama koje je izazvao ovaj prijedlog zakona mnogi se pitaju što pak je s onima koji žive u izvanbračnim zajednicama i nemaju djece, ili s onima koji žive sami s djecom koja nose različita prezimena? Neki pak su primijetili kako se ovakva definicija obitelji, vjerojatno u kontekstu zaštite stanovanja odnosi samo na djecu rođenu u braku, ne i izvanbračnu, što je novina i upućuje na zaključak da je obitelj sa svim pravima jedino ona koja uključuje ženu i muškarca s njihovom biološkom djecom, te se s pravom pitaju ima li tu fašizma i segregacije.

Zanimljivu anamnezu dala je aktivistica i teologinja Lana Bobić koja se pita nije li ovakva definicija obitelji špotanac ne samo neheteroseksualnim parovima i parovima koji ne planiraju djecu, već i onima koji iz primjerice medicinskih razloga ne mogu imati djecu. Znači li to da će se ženi koja prolazi hormonalne terapije i pokušava s partnerom ostvariti roditeljstvo reći da ona i partner nisu obitelj jer eto ne mogu imati djece?  Da je Bobić ovakva definicija jako uzdrmala pokazuje i daljnji komentar — Koliko monstruozno okrutan moraš biti da ljudima oduzimaš temeljno mjesto pripadanja zbog vlastitih fiksacija. I koliko zlonamjeran moraš biti ako misliš da možeš definirati zajednicu koju ni jedna definicija ne može oblikovatii u kontekstu odnosa, a koji je temelj te zajednice.  To što žele izbrisati obitelji koje se ne uklapaju u njihovu ‘white supremacy‘ heteronomnu sliku svijeta, učiniti nevidljivima ne znači da te obitelji ne postoje ili će prestati postojati. To samo pokazuje tko su i što su, a na nama je da im jednom za svagda dignemo srednjaka uz glasno no passaran! — ističe Lana.

Kako bilo, čini se da pojam obitelji ovime postaje i institucija, ali i moneta kojom će se u vrlo bliskoj budućnosti itekako trgovati. Već vidim podjelu na građane prvog i drugog reda, ali i popratne artefakte poput obiteljskih iskaznica. Možda se i na obrascima za zaposlenje u nekim institucijama i tvrtkama nađe i kolona ‘član obitelji’ što će značiti prednost ili nedostatak pri zapošljavanju. O prednostima kod učlanjenja u raznim udrugama da i ne govorim. Obiteljske trgovine od sada će moći registrirati samo podobni, a tko zna, možda obiteljaši dobe i neka druga prava, primjerice popust na crkveni porez. Mogućnosti su zaista beskonačne. Pa neka samo netko kaže da ovo nije reformsko-razvojni zakon!

Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona otvoreno je do 27. listopada 2017. godine, pa ukoliko imate motivacije, evo vam prilike da se ispucate — ionako druge koristi od rasprave neće biti.

NADOPUNA — čini se da je Nacrt povučen s web stranica e-Savjetovanja nakon što je predsjednik Vlade shvatio da mu resor za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku vode trećerazredni diletanti.

Igor Lesar

Igor Lesar

Aktivist, avanturist, putopisac, novinar, kritičar, fotograf. Don't believe everything you think.

Komentari

Reklame