Aktualno autorski tekstovi Celebrities Glazba inmediasres mediji POP COOLTURA showbiz

Jesu li Miley Cyrus i Taylor Swift dovoljne za vašu ultimativnu sreću?

Možda vam se, nakon napada na country festival u Las Vegasu i odlaska Toma Pettyja, danas čini upravo suprotno, ali znajte kako je svijet lijepo mjesto. To će vam sigurno potvrditi ‘nova’ Taylor Swift s vrha službene liste stranih singlova u Hrvatskoj, a u to će vas uvjeriti i svaki mali trenutak u kojemu iskreno uživate. Je li u pitanju jutarnje ispijanje kave u toplini vlastita doma ili zagrljaj koji govori više od riječi, svejedno. Tek, čini se kako smo toga malko manje svjesni. I zato glazba sa svojim stvarateljima – ponekad – progovara umjesto nas samih. I donosi zanimljiva iskustva. Pa i drugačija od očekivanih. Ako vam, primjerice, umjetnica sa svoje dvadeset i četiri godine govori o uranjanju u vlastite glazbene korijene, tada situacija mora biti sve osim uobičajena. Jer, povratak korijenima sintagma je za kojom obično posežu osijedjeli rokeri ili povratnici na elektroničku glazbenu scenu. I to onda kada žele reći kako su zagrabili u svoje rano vrijeme glazbenog orgijanja odnosno doba uspostave rečenog umjetničkog identiteta koje je, je li, poprilično udaljeno od današnjih dana.

No, znate kako je s Miley Cyrus – djevojkom koja ima iskustvo življenja više života u svega desetljeće i pol boravka pod svjetlima reflektora. Od Hannah Montane do ‘psihodelične-ja’ i natrag trebalo je manje godina negoli biste rekli. Možda se tako zbilo zato što smo svjedoci vremena koje njeguje sprinterski tempo života. Ili stoga što je glavna junakinja naše priče u svakoj od svojih uloga bila izrazito uvjerljiva. I – zaogrnuta snagom marketinga, jake osobnosti i medijima koji naše svjetove čine, već po želji, trilerima ili melodramama – apsolutno sveprisutna u svakom kutku zemaljske kugle.

‘Ne bježim od onoga što sam bila’, ustrajna je rečenica kojom Miley izlazi pred medije, ističući kako je u svako doba svoje potpune mijene bila ono što ona doista jest. A tako je, podvlači, i sada kada su njezine rime zaljubljene, fotografije okupane suncem, a akordi poškropljeni akustikom ugođaja country glazbe. I kada na albumu ‘Younger Now’ ne surađuje s hip hop producentima već donosi duet s Dolly Parton – svojom kumom, doajenom tradicionalnog countryja i ženom bez koje je nezamisliv Country Hall of Fame.

‘Mislim da sam osoba koja prilično brzo evoluira i mijenja se’, podvlači Cyrus u razgovoru za NPR komentirajući povlačenje paralele s Madonnom, umjetnicom koja je sa svakim svojim albumom u karijeri iznova otkrivala samu sebe. ‘Moja promjena’,dodaje, ‘nije vezana uz vrijeme ili trenutnu modu, ne veže se uz vladajući zvuk na radiju ili televiziji. Ona proizlazi iz stvarnoga života, a ne mondenih imitacija.’ A taj stvarni život – u koji se ubraja i politički angažman i emotivni raskorak – Miley Cyrusje vodio podršci Hillary Clinton na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima i obnovi zagubljene romanse sa zaručnikom Liamom Hemsworthom.

Rezultat su: zaljubljena kantautorica, country pop ploča ‘Younger Now’ i, kako je radosno istaknula za susreta s novinarom magazina Billboard‘tjedni koji su prošli bez pušenja marihuane’.

Dakle? Album bez seksualne provokacije ‘a-la-Bangerz’ donijet će nam ne novu ili  iskreniju Miley, već Miley trenutka. A taj trenutak je osoban, sretan, romantičan i svakodnevan. Ponegdje tepajući (kao u pjesmi ‘She’s Not Him’), a gdjegdje čeznutljiv (tako je, primjerice, u ‘Week Without You’). Možda je čak i konzervativan (kako ističe Guardian) ili s pjesmama koje donose slabiji efekt od pojavnosti videospota ‘Wrecking Ball’ (kako potpisuje Rolling Stone). Ali donosi ono nešto što prava pop ikona uvijek ima u sebi – uvjerljivost. I zato danas, kada  u atmosferi spaghetti westerna pjesme ‘Bad Mood’ ili završnoj ‘Inspired’ zvuči baš poput dobre tatine curice, kći Billyja Raya Cyrusa  pokazuje kako je put do sreće zapravo – jednostavan korak. A isijavanje ljepote sretnih trenutaka jednostavno je svim manje usukanim dušama, onima od nas koji se ne stide svojega osmijeha.

‘Obožavam show business’, uskliknut će Miley Cyrus u mikrofon Zanea Lowea u eteru globalnog radija Beats 1, ‘volim taj glamour i svu odjeću koju odijevam u svakome trenutku i na svakom događaju.’ Pa zašto se onda sputavati baš svakoga dana i na svakome mjestu?  Život je jedan, a ‘Younger Now’ nas uči kako je – umjesto danonoćnog gunđanja – važno otkriti ljepotu u stvarima koje nas vesele. I izreći to javno.

Goran Komerički

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame