Aktualno inmediasres knjige POP COOLTURA

O tiraniji: Dvadeset lekcija 20. stoljeća

Utemeljitelji Sjedinjenih Država izvlačili su pouke iz povijesti koju su poznavali. Pribojavajući se mogućnosti da se demokratska republika kakvu su zamislili uruši, proučavali su pad drevnih demokratskih sustava i republika i njihovo pretvaranje u oligarhije i carstva. Povjesničar Timothy Snyder – vodeći američki stručnjak za Treći Reich i holokaust, kao i za povijest Istočne Europe – uznemiren autoritarnom i opasnom politikom Trumpove administracije, napisao je važno djelo pod nazivom O tiraniji, koje je dobilo odlične kritike i zasjelo na vrhove svjetskih književnih lista. U njemu je izložio dvadeset lekcija 20. stoljeća prilagođenih današnjim okolnostima.

„Današnji Amerikanci nisu nimalo mudriji od onih Europljana koji su u 20. stoljeću gledali kako demokracija uzmiče pred fašizmom, nacizmom ili komunizmom. Naša je jedina prednost što možemo učiti iz njihova iskustva. I sada je pravi trenutak za to“, naglašava autor u ovome svojevrsnom političkom „priručniku“ za svakodnevnu uporabu. Kroz britke poruke dvadeset kratkih poglavlja (Ne budite unaprijed poslušni; Branite institucije; Čuvajte se jednopartijske države; Osluškujte opasne riječi; Istražujte…), ponukan nedavnim izbornim rezultatima u SAD-u, Snyder na primjerima tragične europske povijesti 20. stoljeća pokazuje kamo američko ili bilo koje drugo društvo može odvesti nedemokratski oblik vladavine, odnosno tiranije.

„Sve smo zreliji za fašizam. Ovaj američki autor ne ostavlja nam nikakve iluzije u vezi s nama samima.“ (Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost)

„Vrlo je lako moguće da je ovo najdojmljivije djelo iz kruga prvih tekstova otpora… Tanka knjižica koja vam lijepo stane uz džepni primjerak Ustava, a čini se tek malo manje ključno važnom… Djelo koje će se pamtiti, utemeljeno u povijesti, a ipak prožeto energičnom hitnošću pitanja što sada.“ (Carlos Lozada, The Washington Post)

„Idealan i lucidan protuotrov Trumpovoj hotimičnoj malograđanštini… Ovih 128 stranica sažet je prikaz svega važnoga što smo mogli naučiti iz povijesti proteklog stoljeća, ali smo, kako se čini, zaboravili.“ (Tim Adams, The Guardian)

Stoga jedna od glavnih američkih tradicija nalaže da se okrenemo povijesti kada nam se čini da je politički sustav nekako ugrožen. Brine li nas danas mogućnost da američki eksperiment ugrožava tiranija, možemo se povesti za primjerom velikih tvoraca Sjedinjenih Država i proučiti povijest drugih demokratskih društava i republika. Dobro je to što se mi možemo poslužiti i svježijim primjerima od primjera iz antičke Grčke i Rima. Loše je što je povijest suvremene demokracije ujedno i povijest slabljenja i propadanja. (…)

Povijest može približiti i upozoriti. Potkraj 19. stoljeća, baš kao i koncem 20. stoljeća, širenje globalne trgovine stvorilo je očekivanja o napretku. Početkom 20. stoljeća, baš kao i početkom 21. stoljeća, na put tim nadama stale su nove vizije masovne politike u kojima su vođa ili stranka tvrdili da izravno predstavljaju volju naroda. Dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća, europske demokracije urušile su se i pretvorile u desničarska autoritarna društva i fašizam. Komunistički Sovjetski Savez, utemeljen 1922. godine, proširio je četrdesetih godina 20. stoljeća svoj model i na Europu. Europska povijest 20. stoljeća pokazuje nam da se društva mogu raspasti, demokratski poredak propasti, da se etika može raspasti, a obični ljudi naći nad masovnim grobnicama s oružjem u ruci. Bilo bi vrlo korisno da shvatimo razloge za to. (…)

Ova knjiga donosi dvadeset lekcija iz 20. stoljeća, prilagođenih današnjim okolnostima. (Izvadak iz Prologa)

Timothy Snyder profesor je povijesti na Sveučilištu Yale. Autor je, među ostalim, i knjiga Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin i Black Earth: The Holocaust as History and Warning. Snyder je član Odbora za savjest pri Američkome memorijalnom muzeju holokausta i stalni član Instituta za humanističke znanosti u Beču. Za svoj rad primio je nagradu Američke akademije za umjetnost i književnost, Nagradu Hannah Arendt i Leipzišku književnu nagradu za europsko razumijevanje.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame