Aktualno Glazba POP COOLTURA showbiz teatar

Kein Licht: Premijerna antiopera u HNK – propitivanje izdržljivosti klasike

KEIN LICHT. je operno čudo koje je okupilo nobelovku, nuklearku, Trumpa i raspjevanog psa. Od 7. do 9. studenog gledatelji u zagrebačkom HNK-u moći će uživati u suvremenoj ‘anti-operi’ nagrađenoj najvažnijom opernom nagradom Fedora, ‘Kein licht’, nastaloj po tekstu nobelovke Elfride Jelinek u koprodukciji zagrebačkog HNK-a i nekoliko najvažnijih europskih opernih kuća.

Kein licht. polemizira s operom ne samo na sadržajnom, već i na izvedbenom planu u kojemu se prepliću pjevački i govoreni dijelovi, pokret i vizualni efekti, suze i smijeh… i jedan raspjevani pas, prvi u povijesti HNK-a. Da nije tek riječ o praznom scenskom lavežu i bogatstvu izvedbe zbog nje same, dokazuje i nagrada Fedora koju je predstava osvojila 2016. godine u konkurenciji nove europske operne kreacije.

Jelinekin tekst režirao je Nicolas Stehmann, a glazbu napisao Philippe Manoury. Za razliku od klasičnih opera, Manoury je glazbu gradio i razvijao paralelno s predstavom, stvarajući sa Stehmannom takozvani Thinkspiel, tip izvedbe koja propituje društveno i politički važne i aktualne teme, no ne zadržava se, poput Brechtovog teatra, tek na gledateljevom razumu, već atakirajući na sve dijelove tijela. Otud, valjda, i reakcije poput rock koncerta.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame