Aktualno Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz

Irena Žilić: Omega – savršena ljepota minimalizma i erupcija prigušenih emocija

Flashback.

Hit Depo je nacionalna broj jedan TV emisija koja određuje prođu i mjerka uspjeh na domaćim i stranim top listama. Nema još interneta. Hamed Bangoura i Danijela Trbović simpatično se nadopunjuju i proguravaju nova imena, drže se zadnje linije obrane otporu nečega čemu se tada godilo tepati urbano. Najave video spotova su bile opuštene, katkad bi promašili smisao, a katkad bi zaintrigirali.

Zoom u sobicu teenagera koji gleda u ekran (četvrtak poslije ponoći čini mi se) i sluša Hameda kako najavljuje video spot za novi singl Neila Younga i njegovih Crazy Horse za stvar “Piece Of Crap”, riječima: “A sada najdosadniji spot na svijetu…”. I odmah zaintrigira. Dižeš polupospane obrve i gledaš jedan statični kadar koji iza stakla tonskog studija prati Neila Younga kako drma glavom i kreće se u srednjem planu vrteći se oko stalka mikrofona preslušavajući instrumental pjesme. I tako tri minute. Sjajna rašpana jednostavna straight rockerska stvar završava. A ti si siguran da si gledao jedan od najboljih spotova na svijetu.

Fast forward skipamo dva desetljeća.

Na You Tubeu izlazi novi video spot Irene Žilić s aktualnog drugog albuma “Haze”. Uz predivnost njenog glasa i staklastih emotivnih interpretacija melankolije i tuge na njen specifičan i nježan način, u spotu gledamo eksperiment. Fragmenti ljepote kontura njena lica u plavkastim, žućkastim, ljubičastim tonovima plove uz lomne stihove. Indie estetika nikada nije imala ovoliko prekrasnu zastupnicu kao u osobi Irene Žilić.

U nekoliko slojeva tuge redatelj Sebastian Søgård popratio je samo u krupnom planu crte Irenina lica. I to je sve. Publika zijeva – dosadno. Onaj dječak iz sobe je oduševljen i uvjeren kako je gledao jedan od najljepših video spotova ove godine. Ne samo zato jer su savršeno korespondirali audio s vizualnim, već jer je kroz njenu glazbu i riječi ne možete ne doživjeti potkožno. Tolika ljepota se rijetko viđa i čuje ne samo na ovim prostorima. Irena Žilić je drugo ime za nepatvorenu ljubav. (JA)

10/10

 

10/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame