Aktualno Glazba

Pola tisućljeća hrvatskih skladatelja: Koncert za ljubitelje ozbiljne glazbe

U ponedjeljak 27. studenoga 2017., s početkom u 20 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu održat će se drugi koncert sezone u ciklusu Cantus Ansambla kojim će se proslaviti 490 godina hrvatskih skladatelja, od najstarijih Željka Brkanovića, Dubravka Detonija i Josipa Magdića pa do najmlađeg Tomislava Olivera.

Od utemeljenja 2001. godine Cantus Ansambl živi u glazbenoj simbiozi sa skladateljima suvremene glazbe, ponajprije hrvatskim. Istražujući, otkrivajući i predstavljajući novo i dotad neistraženo, ansambl je studioznim i odgovornim pristupom glazbenom stvaralaštvu 20. i 21. stoljeća, ispunio dotad gotovo prazan prostor na domaćoj glazbenoj sceni i postao predvodnik u promicanju hrvatske glazbe i njezinih stvaratelja. Prisjetivši se brojnih gotovo zaboravljenih partitura i udahnuvši novi život mnogim respektabilnim ostvarenjima, Cantus Ansambl velikim dijelom posvetio se suradnji s hrvatskim skladateljima svih generacija koji sustavno i predano sudjeluju, baš kao i sam ansambl, u stvaranju aktualnog koncertnog života, istodobno educirajući slušateljstvo.

Ova je prigoda stoga osobito značajna jer zrcali međuodnos i suradnju skladatelja i glazbenika sa zajedničkim ciljem iskrenog prenošenja glazbenog sadržaja publici, ali prije svega kao koncertna proslava, čestitka i zahvala Cantus Ansambla uglednim hrvatskim skladateljima različitih generacija koji ove godine slave „okrugle“ rođendane: Željku Brkanoviću, Dubravku Detoniju i Josipu Magdiću (80.), Zoranu Juraniću (70.), Ivi Josipoviću (60.), Olji Jelaski (50.), Dubravku Palanoviću (40.) i Tomislavu Oliveru (30.).

Željko Brkanović (80): Karijatide, za alt-triplex i komorni orkestar

Dubravko Detoni (80): dolce furioso, za komorni orkestar

Josip Magdić (80): Cantus „Ogulini Magae“ za komorni orkestar, op. 183

Zoran Juranić (70): Ciaccona concertante

Ivo Josipović (60): Musicam psalite, za gudački kvartet, flautu, klarinet, trubu, klavir i udaraljke

Olja Jelaska (50): Leptiri, tri stavka za sedam instrumenata

        Afrička ljubica

                                      Noćurak

                                     Ružine latice

Dubravko Palanović (40): Mozaik, za devet instrumenata

Tomislav Oliver (30): Asterion, za violončelo i ansambl

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame