Aktualno Glazba KOLUMNIZAM Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

Dubioza kolektiv: Podijelite se na lijevu i desnu stranu! Publika: Nećemo!

Dubioza kolektiv u Areni, foto IL

Prvo su rasprodali Dom sportova, potom skoro do vrha popunili zagrebačku Arenu. Dubioza Kolektiv u nešto više od dva sata predstavila je stare hitove i novi zvuk. Ukratko, skočili su na pozornicu, pokazali zašto su i nakon toliko godina još uvijek na vrhu te nakon trećeg bisa otišli.

Dva sam puta dao zakletvu. Prvi puta prije trideset i pet godina Pionirima u školskoj dvorani, i jučer, Dubiozi kolektiv zajedno s još petnaest tisuća duša.

Zakletva glasi: “Danas kada postajem funkcioner dajem časnu funkcionersku riječ, da ću marljivo krasti i lagati i zemlju strovaliti u dug. Da ću voljeti našu neoliberalnu domovinu, kapitalističku, tranzicijsku Banana republiku. Da ću razvijati nepotizam i korupciju i prosipati šuplju u koju ne vjeruje nitko. Da ću oderati sve porezne obveznike čijim parama kupujem socijalni mir.”

Dubioza kolektiv, foto IL

Kad smo već porobljeni bešćutnim korporativnim neoliberalizmom i bankarskom unijom, kad nas više ništa ne može pomaknuti da se odupremo kravataškoj manjini na bijelom prahu koja od nas radi budaletine, barem nam preostaju koncerti ‘buntovnika’ na kojima ćemo im svima po redu jebati mater. I to je trenutak kojega Dubioza savršeno koristi.

Toliko o socijalno-buntovnom aspektu koncerta. Sa svojih četrdeset na leđima premator sam da u porukama ovog sjajnog benda izraslog upravo na buntu moje generacije vidim išta drugo osim dobre zajebancije. Uostalom, i sama je Dubioza shvatila jalovost balkanskog mentaliteta i poentirala stihovima ‘Pionirske‘: ‘Pošaljimo mlade u dijasporu da rade; Da kopaju kanale i farbaju fasade; Pošaljimo mlade u dijasporu da rade; Da ribaju tanjire do kraja balade’.

Zato sam ostatak koncerta proveo đipajući i mašući rukama. Zajedno s još dvoje oduševljenih tinejdžera kojima će ovo biti noć za pamćenje!

Definitivno, Dubioza kolektiv ima novi zvuk, i to zvuči sjajno. Pjesme s nedavno objavljenog (treba li reći i besplatnog!?) albuma ‘Pjesme za djecu i odrasle‘ odišu funk – tehno – elektro sinergijom a sve savršeno prate vizualno atraktivni pokreti benda na pozornici. Tako je Zagrebu predstavljena prava audio-vizualna poslastica u kojoj su jednako uživali i mladi i stari(ji), jer doista sam na koncertu vidio i one od ‘šest’ i one od šezdeset i šest.

Naime, Dubiozin recept vrlo je jednostavan – spoji sve elemente tradicionalnog melosa, ska-funk ritma, tehno bita i ubaci stihove radničke klase. Pojednostavljeno, nova je Dubioza spoj Balaševića, Azre, Dine Dvornika, Let 3-a, Fatboy Slima i The Prodigy-a.

Dubioza kolektiv, foto IL

Play lista je bila slična kao i kod samostalnog nastupa prije četiri godine u Domu sportova, naravno dopunjena novim hitovima. Tako su u nešto više od dva sata, po mnogima prekratkih, izredani, izdvajam samo neke – Blam, Firma ilegal, Walter, Kokuz, Balkan funk, Kažu, Volio BiH, Krivo je more, No Escape (from Balkan), Free.mp3 ali i nove Pionirska, Himna generacije, Pakšu, Rijaliti, Internetska i sentimentalni Treba mi zraka, dok su Dinini stihovi preplavili velike ekrane. Spektakl je, prigodno, završen ‘na’ Brijunima.

Nema dubioze – Dubioza kolektiv još će dugo biti na vrhu. Jer našoj je raji dvosatnog ‘prosvjedovanja’ sasvim dovoljno.

Što se tiče Mašinka koji je bio punk-rock predgrupa, nisam zabilježio ni jedan incident.

Dubioza kolektiv, foto IL
Dubioza kolektiv, foto IL
Dubioza kolektiv, foto IL
Dubioza kolektiv, foto IL
Dubioza kolektiv, foto IL
Dubioza kolektiv, foto IL
Dubioza kolektiv, foto IL
Dubioza kolektiv, foto IL
Dubioza kolektiv, foto IL
Dubioza kolektiv, foto IL
Dubioza kolektiv, foto IL
Mašinko, foto IL
Igor Lesar

Igor Lesar

Aktivist, avanturist, putopisac, novinar, kritičar, fotograf. Don't believe everything you think.

Komentari

Reklame