Aktualno Festivali film inmediasres POP COOLTURA showbiz

“Muškarci ne plaču” pobjednik Zg film festivala

“Muškarci ne plaču” bosanskog autora Alena Drljevića, je “moćan, hrabar i relevantan film, fenomenalnih glumačkih i režijskih vještina” objašnjavaju žiri za film koji je osvojio Zlatna kolica za najbolji dugometražni film ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala.

Drljevićev debi o veteranima zaraćenih vojski koji nakon rata pokušavaju zaliječiti stare rane, nagrađen je kao “film je koji sugerira nužnost komunikacije kao puta do iscjeljenja, ali i izbjegavanja mržnje i sukoba”. “U ovoj smo selekciji imali priliku vidjeti trinaest fantastičnih ostvarenja, od kojih je barem sedam sjajno, pa sugeriram publici da ih pogleda kada dođu u kino Europa” rekla je Lana Barić ispred žirija, u kojem su bili još redatelj Peter Brosens i producent Peter Rommel.

Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji žiri je dodijelio filmu ‘Parižanka’ Leonor Serraille. Najboljim filmom međunarodnog kratkometražnog programa proglašen je ‘Brucoši’ mađarskog redatelja Gyorgyja Mora Karpatija, priča o društvu koje je izgubilo sposobnost empatije.

Posebno priznanje u kratkometražnoj konkurenciji dobio je film ‘Hvala Bogu da smo Britanci’ Seana Dunna. ‘Podsjećajući duhom na punk pjesmu, film ocrtava odbojnu sliku ‘Velike’ Britanije zahvaljujući zanimljivoj strukturi furioznih dojmova’, ocijenio je žiri. U nacionalnom programu kratkometražnog filma ‘Kockice’, Zlatna kolica i osvojio je film “Čistačica” Matije Vukšića, a posebno priznanje filmu ‘Kontraofenziva’ Jakova Nole.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame