Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Kritike mediji POP COOLTURA showbiz Zabava

Colonia: Maskenbal – nije Roisin Murphy, ali je dobar balkanski italo dance

Najpopularniji nacionalni sport u Hrvata osim podmetanja nogu je pljuvanje i omalovažavanje. Nekad s razlogom, nekad bez.

Vinkovačka Colonia je od starta karijere među glazbenom kritikom i folerima “znalcima” slovila kao predstavnik šrot muzike, tanašnih plesnih beatova i maloumnih tekstova. Uz isturenu frontgerlsku poziciju Indire i back up ambicioznog i sposobnog music lovera, producenta Borisa Đurđevića uspijevali su u post E.T.-ovskom razdoblju složiti plesnu pop konstrukciju od lakih nota pomoću kojih su disco podiji dobivali tuzemne varijante pjevnih poskočica refrena s povremeno niskokaloričnim tekstovima “šubidubiludubadi” stila. No, vremenom, ustrajnošću, izdržljivošću, a prvenstveno potrebom za nastavljanjem svoje vizije, garnirali su zavidni broj medijskih štovatelja i publike koja u njihovom zvuku nije nalazila ništa poražavajuće. Dapače, plesali bi. I to na varijantu bitno drugačiju od Jole ili Maja Šuput plesa.

U međuvremenu, nakon prekida i razlaza prepoznatljivog trojca benda, Colonia je ostao Boris Đurđević, autor, producent i aranžer glazbe i tekstova. Kameni se spojio s Ninom Badrić u nekom back vidu a Indire gotovo jednako uspješno nastavila tražiti autore za nastavak samostalne karijere. Rijedak je slučaj da se od superuspješnog benda raspad na frakcije nastavi jednako uspješno. Colonia je danas referentnija od Boytronicove inkarnacije E.T.-a u dance sferama, a osobito nakon uspješne tranzicije nove pjevačice Ivane Lovrić, kao upgradeane varijante prošlosti. Vokalno neupitne, vizualno daleko atraktivnije. I tu nastavljaju “Maskenbal”.

Darko Drinovac je provjereni redateljski šminkerski esteta koji zna složiti snene i maglovite kadrove čiji spoj nema osim puno osim vizualnog smisla, ali to je i bila ambicija.

Sublimirate li prepoznatljivu dance matricu uz odličnu saksofonsku dionicu, još bolju, vokalno i vizualno atraktivniju novu pjevačicu s kojom su uspjeli ono što teško uspijeva brend bendovima, prebroditi bezbolno odlazak višegodišnje frontžene Indire, u novom singlu Colonie imate daleko više kvalitetnih dijelova za ovaj stil i žanr glazbe, nego razloga za apriorno diskvalificiranje ili pljuvanje. I treba se mirit s time. Ne boli, dapače. Ljudski je. Ma, koliko pravovjernim snobovima bilo teško priznati išta mimo njihovih glazbeno duhovnih svjetonazora i kao argumentum a diskvalifikori koristili dojam kako “italo disco i plesna glazba sama po sebi ne može biti kvalitetna ako ne odgovara na ime i prezime Roisin Murphy”. (JA)

7/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame